Keresés ebben a blogban

2018. április 11., szerda

Kossuth téri korszakok

A Nagytemplom és a környezete Debrecenben olyan nevezetesség, amit szinte minden profi és amatőr fotós, helybéli és turista megörökít legalább egyszer.

Ebben az összeállításban az egykori hivatásosok évtizedekkel ezelőtti produkcióiból, az azok alapján készített üdvözlőkártyákból mutatok ízelítőt. 
A galéria a képre kattintva is megnyitható!

1. Az 1911-es villamosítás előtti „korzó” a gőzmozdonnyal. Reprint: dr. Nagy Attila, Uropath.


2. Éjszakai látkép UFO-lámpákkal, az 1970-es évek elején. Fotó: Tulok Ferenc, Képzőművészeti Alap.


3. Tavasz a főtéren, az 1970-es évek elején. Fotó: Tulok Ferenc, Képzőművészeti Alap.


 4. A munkásmozgalmi figurákkal díszített Zsolnay-szökőkút a Bika mellett, az 1960-as évek második felében. Fotó: Horváth, Képzőművészeti Alap. 5. Az aszfalt és a beton kezdi elnyelni a növénytakarót – ez már az 1970-es évek eleje. Fotó: Csobaji Előd, Képzőművészeti Alap. 6. Az 1970-es években készített látkép a Vörös Hadsereg útjáról, ami – ha jól számolom – hétsávos volt a villamossínekkel együtt. Fotó: MTI / Fényes Tamás, Képzőművészeti Alap.7. Márciusi koszorúk a Kossuth-szobron, az 1970-es években. Fotó: MTI / Vidovics István, Képzőművészeti Alap.


8. Az 1970-es évek elejének virágai, és a még fehér számlapok a Nagytemplomon. Fotó: Csobaji Előd, Képzőművészeti Alap.


9. A frissen fásított Kossuth tér nem túl szívderítő látványa az 1974-es pecséttel ellátott lapon. Fotó: Ripely Imre, Képzőművészeti Alap.


10. Tulipános tavasz – április talán? – az 1970-es években. Ekkor még nem a betonvázas sorpadok álltak a téren, hanem ezek a farácsos utcabútorok (mint például az 5-ös képen is láthatók). Fotó: Pathó Sándor, Képzőművészeti Alap.


11. A debreceni Hapák József szép felvétele a város szívéről. A kép kb. akkor készült, mint amikor a 8-as számú fotó. Kiadó: Képzőművészeti.
12. Jogos olvasói igényt kielégítve, végül csatolok egy friss fotót is, ami az Aranybika mellől készült. A képen a Nagytemplom, a püspöki palota és a Kossuth téri szökőkút előtt a  korzó kialakításával egy időben felállított  harangjátékos óra látható, amint igen nyárias hőmérsékletet mutat.
Fotó: Debreceni Képeslapok.


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

DBKL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.