Keresés ebben a blogban

2017. április 11., kedd

A cívisváros gyöngyszemei

Debrecen napja, április 11. alkalmából ízelítő a cívisváros máig fennmaradt emblematikus épületeiből, időrendi sorrendben, retro lapokon és a teljesség igénye nélkül.

A Kistemplom (1726) a Piac utca és a Széchenyi utca kereszteződésében. A gyülekezeti hely támogatói képeslapját Kiss Jenő barátunk fotózta, és elmondása szerint igen sokáig tartott, mire eltüntette a felvételről a villamos- és trolivezetékeket. A galéria a képre kattintva is megnyitható.


A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum (egykori városgazdaház, 1770) a Péterfia utcán. Ma itt működik az Irodalom Háza is (a vénkerti Borsos-villából átköltöztetett irodalmi múzeum), a jobb oldali szobor pedig az Oláh Gábor utcai parkba került. Fotó: Kastaly Károly, Képzőművészeti Kiadó.


A Református Kollégium (1816) a Kálvin téren. Az 1538-ban alapított intézményben tanult mások mellett Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály és Móricz Zsigmond is. A Reformáció emlékkertje ma már műköves, és a padokat is lecserélték. Fotó: Tulok Ferenc, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.


A Nagytemplom (1824) a Kossuth téren, a sétálóövezet 2001-es elkészülte előtt – amikor még létezett a „halálkanyar”. A református gyülekezeti hely vitathatatlanul a cívisváros első számú debrecenikuma. Ma már ismét látogatható mindkét tornya, és azok között is kilátót alakítottak ki. Fotó: Ars Una Studio.


A városháza (1843) a Vörös hadsereg útján. 1849-ben itt lakott Kossuth Lajos a családjával, és a koronázási ékszereinket is az épületben rejtették el. Ma sétálóövezet van előtte.
Fotó: Csobaji Előd, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.


A Csokonai Színház (1865) és a földügyi (eredetileg pénzügyi) palota (1912) a Kossuth utcán. Tapasztaltabb barátaink elmondása szerint a képeslap készítésének idején, az 1950-es években még itt ment át a városon az országút, a teátrummal szemben pedig benzinkút volt.
Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.


A Református Főgimnázium (1913) a Kálvin téren. A díszes épületben ma a Református Kollégium általános és középiskolái működnek, korábban pedig tanítóképző főiskola is volt.
Fotó: Csobaji Előd, Képzőművészeti Kiadó.


A Déri Múzeum (1930) a Déri téren. A fűvészkert helyén felépített palota előtt fekszik a kevés süllyesztett parkjaink egyike. Kavicsos részét 2002-ben majdnem leműkövezték, ám az akkor még aktív városvédők tiltakozása sikeresnek bizonyult. Fotó: Csobaji Előd, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.


És íme egy panorámakép is a Déri térről. A lapot 1968-ban postázták, emiatt nem látjuk a háttérben a libakerti és a péterfiai tízemeletes panelházakat. Fotó: Horváth Zoltán, Képzőművészeti Alap Kv.


A Debreceni Egyetem főépülete (1932) az Egyetem téren. Az éppen Kádár-címeres palota előtt a tükörtó látható az emlékezetes sziklakoszorúkkal. Azokból lövellt a szökőkút vize, és bennük voltak az esti színes díszkivilágítás reflektorai is. Fotó: MTI / Fényes Tamás, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata.


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedegettük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.