Keresés ebben a blogban

2022. március 22., kedd

A megperdített Nagytemplom

Debrecen fő jelképével, a Nagytemplommal és a belvárossal is megesik olykor az a csúfság, hogy fordítva, tükörállásban szerepel lapokon. A lenti üdvözlőkártyán látszólag minden rendben, és egy békés, bárányfelhős délelőttön készülhetett.

Egy szokatlan elrendezésű városkép Debrecen belvárosáról. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Igen ám, de akkor a Kossuth-szobor miért nem a Nagytemplom jobb oldalán található, hanem a túlvégénél? És mit keres ott a püspöki palota is, ahelyett, hogy a Hatvan utca felől látnánk? A Hatvan utca helyén a Református Főgimnázium és az Uránia Mozi palotái magasodnak, viszont az ő eredeti felüket a ReformátusKollégium foglalja el. Mindennek a tetejébe a Nagytemplom se a Csapó utca felé fordul, hanem inkább a Széchenyi utca felé... Egy szó, mint száz, itt is valami fatális nyomdatechnikai hibának / vétségnek lett áldozata az amúgy remek felvétel, s ezáltal pedig a bolondját járatták a debreceniekkel és a városba látogatókkal is.

Ilyennek kellene lennie a fotónak helyes állásban. Reprodukció: © Debreceni Képeslapok

Vagy mégsem, hiszen a lap forgalomba került, és a jámbor cívisek a mellékelt ábra szerint még fizettek is érte. Az efféle hibás képeslapokért manapság már vagyonokat is elkérnek, ahogy a bélyegek esetében se ritka az ilyesmi. Olyannyira, hogy hasonló kártyát hatezer forintért is szoktak árulni a börzéken. A Barasits „jóvoltából” kiadott kártyát 1945. október 16-án szövegezte meg egy bizonyos Sanyi, aki Tiszacsegére küldte sorait „Nagys. Vigh Margitka III. polg. Isk. tanuló” részére. Levelében a férfiú elnézést kért a kis hölgytől, amiért régen jelentkezett, és ezt azzal indokolta, hogy szokatlan volt neki a nagy város. Nos, nekünk is eléggé szokatlan a város látványa egy ilyen képeslapon...


(Az itt megosztott képeslapot se a netről szedtük le valaki mástól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk megbecsült példánya. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése