Keresés ebben a blogban

2022. szeptember 20., kedd

Belvárosi perspektívák

Debrecen belvárosa: díszes homlokzatok, színes tetejű paloták – a főutca kezdőszakasza tulajdonképpen már 100 évvel ezelőtt szinte elnyerte a mai arculatát...

A 100 évvel ezelőtti főutcánk: a Ferenc József út. Reprint: Uropath

Amióta létezik fotózás, Debrecen központjáról is jobbnál jobb felvételek készültek. Évszázados képeslapjaink egyikén vidám csíkos napellenzők piroslanak a páros oldal házain (a fotó tehát valószínűleg délutáni), és az „Alföldi”-nek még a bauxitbetonból emelt, előző központja magasodik. Középen fasorok futnak, balról az új Aranybika saroktornya látszik, a háttérben pedig az István Gőzmalom kéményeiből gomolyog a füst. A városháza tetején nemzeti trikolór feszül a szélben.

Sínbuszok a Nagytemplom előtt, az 1940-es évek első felében. Reprint: Uropath

Az időrendben következő üdvözlőkártyán már terebélyes gyep fekszik a Nagytemplom és a Kossuth-szobor előtt. Megnőtt a növények alkotta védőfal, ami előtt ízléses és kényelmes utcabútorok szolgálják a pihenni vágyókat. Az ott kacskaringózó járműveket valószínűleg nemcsak a ma embere csodálja meg, hanem a fotó készítése idején (az 1940-es évek első felében) arra járókat is bizonyára elkápráztatták. Ilyen sínbusza három is volt Debrecennek, ám a bombázások során mind tönkrement.

Dús oázis a főtéren, az ezredfordulós átépítéseket megelőzően. Szerző: Ismeretlen

Ez a lélegzetelállító képeslap már az 1988 utáni állapotokat tükrözi, hiszen áll a Kálvin téri üzletudvar. Háborítatlan ősvadonként zöldell a város szíve, ami körül még szinte hallani a „halálkanyarban” dülöngélő buszozók sikolyait és hahotázásait. A lapon se fotós, se kiadó nem szerepel, s nemrég is kapható volt még, potom 40 forintért.

Debrecen látképe a 2001-ben átadott korzóval. Fotó: Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.

Az említett ezredforduló a debreceni belváros teljes megváltoztatását is hozta. Az új korszak hajnaláról most két kártyát mutatok itt. A sétálóövezet első szakaszának megvalósítása érdekében a régi növények többségét kivágták, az újak pedig még csenevészek voltak.

Jelek a díszburkolatban. Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath

Viszont éppen emiatt jól látszódott a tér kompozíciója és színezése. Ekkor (2001-ben) adták át a városcímer-mozaikot, a két szökőkutat, valamint a harangjátékos hő- és időmérőt is. Az utolsó két fotó azt is szemlélteti, hogy 2015-re megnőttek a növények, viszont mintha már sokkal kopottabbak lennének a járólapok... DBKL

A főnixes szökőkút környéke napjainkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A főnixes szökőkút környéke napjainkban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése