Keresés ebben a blogban

2017. május 31., szerda

Légi fotók – kupolás Kistemplom, régi stadion, koripálya...

Debrecen a magasból is érdekes, sőt lenyűgöző tud lenni, s erre már többször is mutattunk példákat a régmúltból és a mából. Most is ezt tesszük, hiszen a kincsestár kiapadhatatlan!

A Petőfi tér és a Vörös Hadsereg útja. Fotó: Csobaji Előd / Képzőműv. Alap, 1979

A Nagyerdőben folytatva a „repülést”, idézzük fel az első stadionunk látványát. Annál is inkább, mivel nem kell, hogy a feledés homályába merüljön ez a különleges építmény és a fák sűrűje, mely körülötte zöldelltFotó: dr. Nagy Attila / Uropath, 2012.


Maradunk a közelben, de ugrunk három évet előre. A következő felvételen az Aquaticum szálló- és fürdőegyüttesén hordozhatjuk végig a tekintetünket az átépített és korszerűsített régi víztorony kilátójából, ami 2015. június 26-án nyílt meg (tesztüzemmódban). Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok.


Átszárnyaltunk a belvárosba és az 1980-as évekbe. Az alábbi lapon az akkori városháza (azaz a tanácsháza) áll a középpontban. Már nincs rajta csillag, de mai szemmel mindezeknél már sokkal érdekesebb a Vörös Hadsereg útja forgalma. Fotó: Csobaji Előd / Képzőművészeti Alap.


A Nagytemplom ebből az összeállításból sem maradhat ki. Ezúttal jöjjön a cívisváros jelképéről egy olyan légi fotó, ami nemsokkal a sétálóövezet ezredfordulós építése előtt készült. Még megvan a „halálkanyar” és a Kálvin téri dzsungel, s kósza gondolat se lehetett az üvegpiramis (2010).
Fotó: Ars Una Studio, 1997.


A Nagytemplomhoz kapcsolódik az alábbi emlék is, amin a műjégpályára csodálkozhatunk rá. 2013 telén már nem nyitották ki az Oláh Gábor utcai koripályát, s helyette ezt a belvárosi létesítményt lehetett használni tavaszig, ráadásul ingyen. Fotó: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok.


Az utolsó fotó legyen az előzőnél sokkal nagyobb időutazás. Jobbról a régi Aranybika Szálló (18821913) és a toronysisakos Kistemplom tündököl, középen pedig fasorok és konflisok sorakoznak. Láthatjuk az akkori villamossíneket is, míg a háttérben a nagyzsinagógát. Az a gyülekezeti hely egyébként 44 méter magas volt, tehát kilátónak is szintén kiváló lehetett.
Reprint: Uropath. A felvétel 1897 és 1907 között készült a Nagytemplom keleti tornyából.


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.