Keresés ebben a blogban

2018. április 25., szerda

Retro fotók a restitől a kempingig

Debrecen múltjáról a régi fotók, képeslapok és elbeszélések mellett
a térképek is sokat elárulnak.

A minap egy retro Debrecen-kalauzt vettem a bolhapiacon, potom 100 forintért. Az abban lévő várostérképen (melynek dátuma 1967) olyan közterületnevek fedezhetők fel, mint a Tanácsköztársaság útja, a Lenin park és persze a Vörös Hadsereg útja, és sok fotó is helyet kapott a (német nyelvű) kisokosban. Az impresszumban ennyi áll: 70872-PANORÁMA 16340 – Globus Nyomda, Budapest.


Nézzünk is meg néhány felvételt! A város kapujában kezdve a múltidézést, lássuk először a Nagyállomás egykori éttermét. A szép emlékű resti ma már nem működik, egy vegyesbolt van a helyén, pedig kellemes hangulatú hely lehetett a felvétel alapján.
A következő képen az alakuló Petőfi teret ismerhetjük meg. A mai arcához képest az a legfeltűnőbb különbség, hogy a Holló János utcai magasházak még nem készültek el.


A Kossuth utcához értünk, ahol a Csokonai Színház pompázik. Akkoriban is fénykorát élte a teátrum, s a későbbi legnagyobb magyar művészek játszottak az intézmény patinás falai között. Figyelemreméltók az épület előtt parkoló autók is.


A mai Piac utca az „átkosban” a Vörös Hadsereg útja nevet viselte. Ez a virágkarneváli meneteknek is főutcája, s ezen a fotón az 1969-es parádé egyik kocsiját csodálhatjuk meg (miként azt egy másik kiadványból kinyomoztam).


A belvárostól nem messze épült fel az Új élet parki lakótelep, s ennek egy jelenete is bekerült a németeknek szánt térképbe. Talán azért, mert ez a terület a város első nagyobb – még nem betonpaneles – lakótelepe. Ez egyébként a libakerti városrész, ami korábban valóban pocsolyás, kacsaúsztatós kertség volt.


A térképbrosúrában az Egyetem térről is szerepel egy szuper fotó. Ez a kép 1964 előtti, hiszen még nem állították fel a medenceszobrokat, ugyanakkor a kémiai épülettömb (1969) se épült meg. A szökőkút vize még a sziklakoszorúkból lövellt ki, és esténként váltakozó színű díszfényekben ragyogott a környék.


Megérkeztünk a Nagyerdei Strandra. Gyönyörű hely volt, igazi oázis, ahová nemcsak a debreceni és a környékbeli víz- és napimádók özönlöttek, hanem külföldiek is. Ezen a képen a termál vizes medencét láthatjuk, amikor még szép fák adtak árnyat a pihenőszigeteken elnyújtózott vendégeknek.


Az idegenforgalommal kapcsolatos az utolsó fotó is. Ezen a – ma már szintén nem létező – kempingre csodálkozhatunk rá, ami a Nagyerdőben fogadta a Debrecenbe látogatókat. A közelben a „Kohász” és a „Termelőszövetkezeti” üdülők is várták a turistákat, akik a strandon kívül a csónakázó-tavon, a vidámparkban, továbbá az állatkertben és a stadionban is tartalmas élményeket szerezhettek a híres, szép és gazdag Nagyerdőben.


(Az itt megosztott képeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Cikkjavaslatunk: nézd meg összeállításunkat a gyönyörű 1960-as évekről is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.