Keresés ebben a blogban

2024. január 17., szerda

Retro fotók a restitől a kempingig

Debrecen közelmúltja tárul fel abban a retro kalauzban, amit a bolhapiacon, potom 100 forintért vettünk. A benne lévő várostérképen (melynek dátuma 1967) és fotókon olyan közterületek fedezhetők fel, mint a Tanácsköztársaság útja, Lenin park és persze Vörös Hadsereg útja.


Nézzünk is meg néhány felvételt! A város kapujában kezdve a múltidézést, lássuk először a Nagyállomás egykori éttermét. A szép emlékű resti ma már nem működik, egy vegyesbolt van a helyén, pedig kellemes hangulatú hely lehetett a felvétel alapján. A következő képen az alakuló Petőfi teret ismerhetjük meg. A mai arcához képest az a legfeltűnőbb különbség, hogy a Holló János utcai magasházak még nem készültek el, csupa zöld minden, és működik a lerombolt szökőkút.


A Kossuth utcához értünk, ahol a Csokonai Színház pompázik. Akkoriban is fénykorát élte a teátrum, s a későbbi legnagyobb magyar művészek játszottak az intézmény patinás falai között. Figyelemreméltók az épület előtt parkoló autók is.


A mai Piac utca az „átkosban” a Vörös Hadsereg útja nevet viselte. Ez a virágkarneváli meneteknek is főutcája, s ezen a fotón az 1969-es parádé egyik kocsiját csodálhatjuk meg (miként azt egy másik kiadványból kinyomoztam).


A belvárostól nem messze épült fel az Új élet parki lakótelep, s ennek egy jelenete is bekerült a németeknek szánt térképbe. Talán azért, mert ez a terület a város első nagyobb – még nem betonpaneles – lakótelepe. Ez egyébként a libakerti városrész, ami korábban valóban pocsolyás, kacsaúsztatós kertség volt. Az első paneles lakótelepünk pedig a Fényes udvari.


A térképbrosúrában az Egyetem térről is szerepel egy szuper fotó. Ez a kép 1964 előtti, hiszen még nem állították fel a medenceszobrokat, ugyanakkor a kémiai épülettömb (1969) se épült meg. A szökőkút vize még a sziklakoszorúkból lövellt ki, és esténként váltakozó színű díszfényekben ragyogott a környék.


Megérkeztünk a Nagyerdei Strandra. Gyönyörű hely volt, igazi oázis, ahová nemcsak a debreceni és a környékbeli víz- és napimádók özönlöttek, hanem külföldiek is. Ezen a képen a termál vizes medencét láthatjuk, amikor még szép fák adtak árnyat a pihenőszigeteken elnyújtózott vendégeknek.


Az idegenforgalommal kapcsolatosak az utolsó fotók is. Ezeken a – ma már szintén nem létező – Nagyerdei Kempingre csodálkozhatunk rá, ami a Nagyerdőben fogadta a Debrecenbe látogatókat. A közelben a Kohászüdülő és a „Termelőszövetkezeti” üdülők is várták a turistákat, akik a strandon kívül a csónakázó-tavon, a vidámparkban, továbbá az állatkertben és a stadionban is tartalmas élményeket szerezhettek a híres, szép és gazdag Nagyerdőben.


További cikkjavaslatunk: nézd meg összeállításunkat a gyönyörű 1960-as évekről is!

A nagyerdei kemping medencéje 1970-ben. Fotó: HBN


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése