Keresés ebben a blogban

2020. november 16., hétfő

Hendrix és a Hortobágy

Debrecen és hazánk megannyi hírességet adott a világnak.

A blues gitáros Jimi Hendrix sajnos nem tartozik közéjük, azonban mégis vannak közös pontok. Azt mondanunk se kell, hogy Hendrixet a cívisvárosban is mind a mai napig sokan kedvelik, tisztelik, és tekintik példaképüknek – miként nem ok nélkül a pusztáért is rengetegen rajonganak.


Jimi 1970. szeptember 18-án, máig tisztázatlan módon és okból hunyt el. Mindössze 27 éves volt akkor. Hortobágyon, mely a világörökség része, anno a cívisváros jószágait tartották. Legismertebb állatai a magyar szürke és a racka juh, míg emblematikus építményeinek a csárda és a Kilenclyukú híd számítanak. Van (volt) egy híres jelensége is, mégpedig a délibáb, ugyanakkor nevezetes az a legenda is, hogy a csárda küszöbe egy szintben van a debreceni Nagytemplom – 61 méter magasban lévő – toronycsillagjaival.


Jimi Hendrix hogyha ismerte volna a Hortobágyot, akkor akár a puszta is ihlethette volna például a Fire vagy a Hey Joe című remekműveit. Ez azonban, mint tudjuk, természetesen nem így történt. Mi hát a közös akkor a Hortobágyban és Jimi Hendrixben?


Nos, miként a képek alapján az már kitalálható volt, egyebek mellett az a közös, hogy 2000-ben mindkettejük tiszteletére telefonkártyákat bocsátott ki az akkori Matáv. Azt leszámítva, hogy Hendrix neve Zámbó Jimmysre sikerült, azért feltétlenül megállapíthatjuk: mindkét plasztiklap méltóképpen állít emléket e hírességeknek. Virágkarneváli telefonkártya 1993-ból: itt.



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése