Keresés ebben a blogban

2020. augusztus 2., vasárnap

Csinibabák, erotikus aktok

A Debreceni Állami Gazdaság Róna-reklám kártyanaptára 1983-ban.
F. k.: ÁGKER -- Közgazdasági Kiadó

Debrecen a szexi hölgyek szerepeltetésében is követte az országos trendet, így ezt a témát az itteni képeslapokon és kártyanaptárakon is szívesen alkalmazták.



Az első képeslapon Paul Gauguin festménye látható, melynek címe: Vairumati. A Képzőművészeti Alap jelentette meg 1965-ben. A második reprodukció pedig Szinyei Merse Pál gyönyörű festménye, a ,,Pacsirta". Ezt is a Képzőművészeti Alap jegyzi, 1973-ból.


Következő illusztrációnk már debreceni vonatkozású, és bár hiánytalan rajta a reklámleány ruházata, ám pucérkodás nélkül is sokaknak tűnhet vonzónak. Az egykori Hajdú–Bihar Megyei Vegyesiparcikk-kiskereskedelmi Vállalat 1983-as naptárán pózol ő, mégpedig egy Lehel hűtőszekrényen lóbálja a lábát. Mögötte a polcok a korszak megannyi kultikus termékétől roskadoznak.


A folytatásban a képpáron már csak bikini takarja a két cicababa bájait (ismerős a Skála-lány?). Ezek voltak a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság 1976-os és 1975-ös kártyanaptárai, s a bal oldali fotó által azt is felidézhetjük, hogy akkoriban még milyen bonyolult volt a szelvények kitöltése és ellenőrzése – lévén, hogy nem volt gépi fogadás. Ja, és az élő tévé-közvetítéses számhúzásokon is tudtak érdekes dolgok történni, gondoljunk csak arra a spontán szalonképtelenül megszólaló férfiúra, aki összekeverte a hatost a kilencessel.


Az alábbi képeslapot már a rendszerváltozás idején, 1990-ben hozta a Posta. Ízléses naplementés kiadvány egy félmeztelen leányzóról, aki láttán az embernek rögtön kedve támad útra kelnie... Fotó: Viktor Laszlo / Ars Una Studio.


Na, végre íme egy anyaszült meztelen hölgyemény! Ez a hasaló szépség is igézően mosolyog a férfiközönségre, s ennek a lapnak nincs is már rendeltetése. Érdekessége viszont, hogy a debreceni Tanácsköztársaság útja egyik házában adták fel: a földszinti 2-es lakásban élő család küldte a földszint 4-ben lakóknak névnapi köszöntőként. Fotós: Ismeretlen. Kiadó: Képzőműv. Alap.


A képeslapkészítőket a köztéri szobrok is gyakorta megihletik. Azok is, amik meztelen embereket ábrázolnak. A lenti lap azért is különleges, mert az eltávolított Sellő még látható a főtéri medencénél...


Értékes, ritka felvétel a Sellővel a debreceni Aranybika előtti szökőkútról, 2001-ből.
Fotó: dr. Nagy Attila / Uropath

Az utolsó előtti fotónk már valóban 18-as megjelölést és piros karikát igényel. Pedig ez a csodálatos teremtmény nem napjaink szülötte, hanem még 1901-ben készült. Ő ugyanis a Fürdő nő című festmény főszereplője, akit Lotz Károly (1833–1904) örökített meg. A Magyar Nemzeti Galériában kiállított, életnagyságú kép mai szemmel nézve is remekmű! Fotós: Ismeretlen. Kiadó: Képzőműv. Alap.


(Az itt megosztott képeslapokat és kártyanaptárakat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

További kártyanaptárak a retro Debrecenről ebben a cikkünkben láthatók.


Debrecen legmenőbb kozmetikumcsaládjának reklámnaptára
1987-ben. Fotó: Profilart, O. J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése