Keresés ebben a blogban

2017. december 24., vasárnap

Kellemes ünnepeket!

(Válogatás régi idők év végi képeslapjai közül...)


Debrecenben december közepén egykoron már tömött sorok kígyóztak a postákban, hogy az emberek feladják a karácsonyi, év végi üdvözleteiket az ismerőseiknek. Ez ma már nálunk se jellemző annyira, mint az internetes korszak előtt. A galéria a képre kattintva is megnyitható.

Képeslap anno... Másolat: Hatvany Józsefné / Képzőművészeti Kiadó

Képeslapkínálat ennek ellenére természetesen szerencsére most is van. Furcsa viszont, hogy ezek a kártyák többnyire mindig is általános sablonok szerint készültek, s a karácsonyi és az újévi lapokon is leginkább rajzok, festmények szerepelnek. Konkrét városhoz általában egyik se kötődik.

 1960-ban feladott üdvözlőlap. Fotó: Képzőművészeti Alap Kiadóv.

Sokan egyébként a karácsonyi lapon tudják le az új évi jókívánságaikat is, de persze a két ünnep közelsége ellenére mindkettőnek létezik a maga palettája. A kiadványok a szokásos figurákat és jeleneteket ábrázolják napjainkban is és a múltban is.

A bal oldali lap a Zempléni Múzeum reprintje, a jobb oldali pedig Novák Henrik rajza az 1968-as kártyán
(
Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata Budapest)

A szeretet ünnepére egyebek mellett angyalok, hóember, Mikulás, a három király, továbbá karácsonyfa és mindenféle gyertya, mécses, csillagszóró „dukál”. Ugyanakkor az új esztendei jókívánság gyanánt kéményseprő, malac, továbbá természetesen patkó és lóhere képe is látható a legkülönfélébb változatokban.

1953-ban postázott kártya. Fotó: Képzőművészeti Alap Képcsarnokai

Vannak nagyon szép havas tájak is, valamint például az anya és a gyereke közötti meghittséget kifejező kompozíció is, de ezek a ritkábbak. Sőt, például Debrecenről az is elmondható, hogy igazi téli havas fotó igencsak elvétve jelent meg a városról „hivatalos” képeslapon.

1971, a három királyok. Fotó: Képzőműv. Kiadó

Pedig ilyen felvételt is nagyon sokan készítenek róla a kezdetek óta. A Mátráról, Budapestről stb. káprázatos téli képeslapok maradtak fenn, de a cívisváros eddig valahogy kimaradt ebből a körből (jóllehet, egyes év végi ünnepi kiadványokon olvashatók itteni cégek feliratai).

Ez is általános sztenderd, de a Szortiment Kft. Debrecen felirat szerepel rajta

Nekem csupán egyetlen sokszorosított fotógrafikám van: az egyik cég ezredfordulós üdvözlőlapja, ami mesés módon – havasan, esti fényekkel – mutatja a vállalat Petőfi téri palotáját.

Búék 2000! Kiadó: Cívis Ház

Kereskedelmi forgalomba ez a kártya se került, mivel a társaság csak a partnereinek küldött belőle. Viszont, mivel jól sikerültnek mondható, itt most más részletet is beillesztek a lapról. Végezetül pedig mi mással is zárulhatna ez a cikk? Természetesen azzal, hogy mi is jó és sikeres ünnepi készülődést, valamint nagyon szép és boldog karácsonyt és új esztendőt kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

Karácsonyra téli táj és havas fenyők. Jobb oldali kép: Katona Györgyi / Hajdúpaksz, Képzőműv. Kiadó

(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Ünnepi pompában a Petőfi téri palota.
Kiadó: Cívis Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.