Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 31., csütörtök

Régi fotók – Tőletek (1. rész)


Debreceni Képeslapok című magazinunk sok régi fotót kap – és tesz közzé – az olvasóitól a családi archívumaikból. Most ezek közül válogatunk. Nem mostani (hanem 1953-as) az alábbi csoportkép. A Pálfiné Jutka által megosztott fotón a Debreceni Vörös Meteor futballcsapatának vidám játékosai pózolnak.


A következő fénykép már 1960-as eseményt dokumentál: kisdobos- és úttörőavatás látható rajta a Nagyerdei Stadionból. Forrás: Oskar von Roscher.


Van képünk az első virágkarneválról is. Ezt 1966-ban készítette Kiss István, s a fotót a leányától, Kiss Erikától kaptuk, aki maga is szerepelt a rendezvényen.


A korszakhoz több nagy csoda is kötődik. Az egyik a vidámparkban kiállított, fantasztikus repülőgép – ennek fotóját Bakó Iréntől kaptuk, a képet pedig az édesapja készítette.


Fogl Mártonnak köszönhetően a régi vásárcsarnok építését is felidézhetjük. 1975-ös a felvétel, s a Csapó utca átalakítása és a Nyomtató utca eltüntetése is megfigyelhető rajta.


A fenti képhez kapcsolódik Palincsár Zoltán összeállítása. Az ő montázsa a piac utolsó napjait, valamint a csarnok helyére felhúzott bevásárlóközpontot és „színházat” is bemutatja.


Visszatérve az 1970-es évekbe, vannak kedves emlékeink a régi Békás-tóról is. Akkor még nem volt meg a termálfürdő, viszont a helyén egy másik tó terült el. Az 1977-ben készített fotót Velki Barbarától kaptuk.


Ilyen volt a Békás-tó az átépítése előtt. Fotó: Szabó Tibor

Az 1970-es évek végén a Faraktár utcaiak élete is gyökeresen megváltozott. Akkor emelték ugyanis a vasúti felüljárót – ezt örökítette meg a Szoták Jánostól kapott kép.


Aztán az 1980-as években kiépült az Akadémia utca is. Az alábbi fotót Kissné Kálmánchelyi Edit küldte. Köszönjük szépen ezt is!


Hudacsek Zoltán szintén nagyon sok értékes fotográfiával lepte meg a DebreceniKépeslapok olvasóit. Alábbi képe 1981-ben készült (május elsejei ünnepnap idején), amikor még a 4-es főút a Kossuth utcán haladt át...


Akkor még javában élt és virult a Kölcsey-művközpont. Az intézmény épületét 2003-ban bontották le, s a helyére konferencia-központ, hotel és galéria került. Bányai Sándor 2007-es fotóján a da Vinci-kiállítás dekorációja magasodik az új téren.


Kiss János ugyanakkor a néhai csónakázó-tóról küldött nekünk egy pazar képet. A 2011-es felvételen még nyoma sincs az új stadionnak.


S végül egy Csapó utcai mementó, Linci St Katától. Ő a tűzfal-dekorációt kapta lencsevégre, s élménybeszámolója szerint a legjobbkor: pár nappal később ugyanis eltávolították a feliratot.



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Debreceni Képeslap!
    Szeretném megtudni, hogy egy-egy fotó megosztása szabályosnak minősül-e, ha feltüntetem a fotós nevét, és azt, hogy a Debreceni Képeslap oldaláról származik? Gyors válaszukat köszönettel várom!

    VálaszTörlés