Keresés ebben a blogban

2023. szeptember 5., kedd

Régi fotók – Tőletek (2. rész)


Debreceni Képeslapok című magazinunk sok régi fotót kap – és tesz közzé – az olvasóitól a családi archívumaikból is. Ím hát folytatjuk közülük a válogatást! Hála Nektek, sorozatunk első részében is fantasztikus felvételeket mutathattunk be...


Az egykori Vértessy-strand szintén lélegzetelállító fotóját lásd fent. Ezt a képmásolatot – sok más pazar ereklye között – Vértesi Ferenc osztotta meg velünk. A jól felszerelt létesítmény és csónakázó-tó a téglagyár mellett működött a II. világháborúigA galéria a képre kattintva is megnyitható.


Nagyon régi kép a második is. A fotón a nagymacsi Steinfeld-kastély pompázik, amiben aztán a településrész általános iskolája működött. Köszönet érte Boruzs Lajosnénak! A Gulyásné Ágnes által küldött dokumentumon pedig a Nagytemplom felújítása látható a II. világháború után. Akkor a munka 1948-tól '51-ig tartott, Sajó István irányította, és Ágnes édesapja is részt vett benne.


A következő képen is a cívisváros jelképe tündököl, de már az 1960-as években. Szembetűnő a főtéri szökőkút is, ahol a fotó adományozójával, Simon Évával guggol az édesanyja.


Hangyál Zsuzsa a vidámpark nagyon kezdeti korszakából küldött egy páratlan képet. Ez azt is bizonyítja, hogy a Li2-es utasszállító előtt ez a kis gép csillogott a dombon.


És íme egy 1976-os színes kép a még újnak mondható Csapó utcáról. A háztartási bolt elé épp befut a sárga Ikarus – aminek fülkéjében egy atlétás sofőr ül. Fotó: Nagy Attila.


Nagyon szuper a három évvel későbbi felvétel is! Ez már a Tanácsköztársaság útján, illetve a Március 21. téren készült, ahol még ledönthetetlenül áll a Proletár szobor. Érdemes tanulmányozni a fiatalok ruháit is! A képet Kiss Sándor töltötte fel, áldassék a neve.


Balogh László a Zsuzsi vonatról lepett meg minket egy fotóval. Akkor még erdei vasút volt (azelőtt úttörő is), és javában működött a sátor alakú állomásépülete a Faraktár utcán.


Az 1980-as évekbe repít vissza Hudacsek Zoltán nosztalgikus képe. Ezen az egykori Csónakázó-tavunk, valamint az Újvigadó pompázik, melynek teraszán mozivászon fehérlett, s az is látható, hogy a vízibiciklik mellett milyen klassz csónakokban is lehetett ringatózni ott.


Cimre József mindezt a magasból is lefotózta, ráadásul az egyetlen működő Li2-es repülőgép fedélzetéről. A 2010-es képen a régi stadion pályája is tökéletesen kirajzolódik.


Sokan őrzik meghitt pillanatok emlékeit az előző Békás-tóról is, és szintén nem kevesen amondók, hogy az volt az igazi. Ezt a fényképet Lente Róbertnek köszönhetjük.


Az alábbi fotó 1995-ben készült. Tóth Ádám felvételén az eső áztatta Széchenyi utcát vehetjük szemügyre, midőn a Régi Posta (Három majom?) előtt elgurul egy jó öreg ZIU troli.


Megannyi régi képpel örvendeztette meg a DebreceniKépeslapok közönségét Árva Barna is. Itt most a Kölcsey-művközpontot mutatja be, nem sokkal a 2003-as lebontása előtt. Béke poraira!


Ennek a résznek a legvégére egy igazi kuriózumot hagytunk. A Killer Lászlótól kapott fotón a néhai Killer Ede palotája csodálható meg. A Piac utcai épületben eredetileg bútorüzlet, -műhely és bank volt, ma egyebek mellett a Benedek-könyvtár található itt a lakások alatt. (Folytatjuk.)



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése