Keresés ebben a blogban

2024. március 2., szombat

Békebeli gyöngyszemek


Debrecen páratlanul fényesen tündökölt a XX. század elején a gyors és magas színvonalú fejlesztéseinek köszönhetően. Ezt az első képeslap is jól példázza, hiszen a tágas, mégis emberléptékű főutcán már sárga villamoskocsi csilingel. A másolatot Károly Róbert töltötte fel a Debreceni Képeslapok Facebook-oldalára. Rajta kívül Bodrogközi Katona Zsuzsa is sok relikviát osztott meg magazinunk olvasóival a családi gyűjteményéből. Az ő lapján az 1933-as főtér tárul fel.


A következő felvételt Hajdúné Bódán Ilona küldte. A csodálatos látképen már pompázik az Aranybika is, ami utolsóként épült fel a képen felfedezhető épületek közül. A háttérben a püspöki palota áll.


Bakó Irénnek szintén sok fotót, képeslapot és kutatást köszönhetünk. Az alábbi kópiáján a még gyönyörűen beültetett Kálvin térre csodálkozhatunk rá.


Arról a környékről és abból az időből származik az Emlékkertet bemutató lap is, amin 1909-es dátum szerepel az ablakokra írt üdvözlet mellett. (Bodrogközi Katona Zsuzsa adománya.)


Négy évvel korábbi keltezésű az a felvétel, amin ugyancsak a Nagytemplom és a Kollégium közötti ligetben gyönyörködhetünk. (Bodrogközi Katona Zsuzsa családi kincsestárából.)


Bakó Irén kollekciójában olyan ritkaságok is vannak, amik „interaktív” elemeket is tartalmaznak: kis kihúzható, kihajtható képeslapokat – melyek a Kálvin teret és a nagyerdei csónakázót mutatják be.


Kaptunk régi fotót az 1940-es Aranybikáról is. Érdemes közelebbről is számba venni a lapon a palota előtt sorakozó taxikat. (Feltöltötte: Bodrogközi Katona Zsuzsa. Köszönjük ezt is!)


Íme még egy különleges darab a Bakó Iréntől kapott régiségek közül. Ezen a kompozíción is népviseletbe öltözött gyerek osztja a lapot – egy szintén „tájspecifikus” kutyusnak.


A következő képeslapon az újonnan átadott vármegyeháza ismerhető meg, ami akkoriban (1912-ben) még meglehetősen kirítt a környezetéből. (Bakó Irén adománya.)


Károly Róbert a Széchenyi utcai Mechwart-középiskoláról is meglepte Olvasóinkat egy fenséges lapmásolattal. A felirat szerint az évszázados intézmény eredetileg fémipari szakiskola volt.


Van egy remek kópiánk az egykori bábaképzőről is – Répási Mártának köszönhetően. A pazar épületegyüttes ma is létezik (akárcsak mellette a sarokház), és a Bárczy-iskola működik benne.


A mai Szent József Gimnázium épülete is több mint 100 éve áll a Szent Anna utcán. Csaknem egyidős vele az alábbi képeslap is! (Bodrogközi Katona Zsuzsa családi kincsestárából.)


Bodrogközi Katona Zsuzsa posztolta a lenti lapot is. Az 1932-ben átadott egyetempalotánk előtti díszteret mindenki felismerheti rajta, de a korabeli felvételen érdemes végigpásztázni az akkori – még igencsak hiányos – környezetét is.


Bakó Irén egész sorozatot gondoz a Barasits Kiadó üdvözlőkártyáiból. A következő lapon az 1944-ben elpusztult OTI-palota, valamint a békebeli főutca és a néhai szépséges csónakázó szerepel, s az utóbbi kocka a tölgyfás szigeteket és a bauhaus csónakházat is megörökítette az ámuló utókornak.


Bodrogközi Katona Zsuzsa a nagyszüleitől örökölt kincsek között az „Augusztáról” is őriz egy szép lapot. Az intézmény tüdőszanatóriumnak épült, de mivel az átadása után kitört a világháború, sokáig „csak” a hadi sebesültek kórházaként működhetett.


Utolsó fotónk (melyet Károly Róbert posztolt), a csónakázóhoz hasonlóan szintén egy megszüntetett létesítményt dokumentál: a Nagyerdei Strandnak azt a részét, ahol 2003 óta az élményfürdő működik. Az élettel teli nagymedencénél az ugrótorony, a napozók és a Borsos József-féle átjárókapu is tündököl a kádas fürdő és a vigadókert szomszédságában. Hát ilyen volt ez a cívisváros – sok-sok évvel ezelőtt... Gyönyörű!



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése