Keresés ebben a blogban

2018. július 17., kedd

A kémbálna legendája

A debreceni Zsibogóban egy hidegháborús relikviára bukkantunk a minap. A potom 20 forintba került fotón az a bálnapreparátum látható, amit 1962–63-ban egy amerikai csoport körúton mutatott be Magyarországon, s közben állítólag adatokat gyűjtöttek rólunk.

A bizarr látványosság. Szerző: Ismeretlen.
Nagyobb fotókért kattints a képre!
A Norvégiánál kifogott, 22 méter hosszú és 70 tonnás óriáscetet (avagy ahhoz hasonlító valamit) a leírások szerint pont akkora tréleren szállították, mint amekkora abban az időben a harci rakétákhoz kellett.

Ezzel kapcsolatban összeesküvés-elméletek feltételezik, hogy az USA és a CIA ilyen trükkel tesztelte a magyar viszonyokat, s a vándorcirkusz személyzetének is jelentenie kellett a hazai állapotokról, közhangulatról.

Rögtönzött kutatásunk alapján megállapítottuk, hogy a mutatványosok valóban bejárták az országot, s ennek a körútnak némi képi anyagai is fennmaradtak az utókor nyilvánosságának. Az általunk a Zsibiben talált fotó valószínűleg az esemény hivatalos képeslapja, azonban a hátoldalán lévő szöveg nyomán az is feltételezhető, hogy Debrecenben is letáborozott a külföldi csoport.

A képeslap hátoldala. Aki látta a cetet Debrecenben, jelentkezzen!
A személyesen is megkérdezett idősebbek némelyike úgy emlékszik, hogy valóban bemutatták a bálnát nálunk is, míg másoknak sajnos fogalmuk sincs róla.

Emiatt most kicsi, de mégis nagyon fontos segítséget kérünk Kedves Olvasóinktól: aki tud valamit arról, hogy elhozták-e Goliathot a cívisvárosba, s ha igen, akkor hová és miként, akkor az legyen szíves megírni nekünk a Facebook-oldalunkon – mégpedig azért, hogy debreceni szempontból is teljessé tehessük ezt az érdekes és izgalmas történetet. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: Hála Olvasóink aktivitásának, szinte azonnal és egyöntetűen alátámasztották, hogy Debrecenben is bemutatták a bálnát, valamint a gyilkos szigonyágyút. Erre valószínűleg többször és több helyszínen is sor került, ám a mai Dósa nádor téren mindenképpen. Emellett a Nagyállomás környéke is valószínűsíthető. A hatalmas sátor előtt sorok kígyóztak, és az attrakció nemcsak körbejárható volt, hanem fel is lehetett menni hozzá. A szaga furcsa volt, és gyakran kellett locsolni, hogy ki ne száradjon... Kémtevékenységről (eddig) egyik hozzászólónk se tett említést. Igaz, akkoriban a legtöbbjük még gyerek volt. Ezer köszönet Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.