Keresés ebben a blogban

2021. augusztus 29., vasárnap

Gyöngyhímzéses debreceni díszkötések a XIX. századból

Papp Julianna alkotása 1858-ból. Nagyításért kattints a képre!
Debrecen majdnem kiveszett jellegzetes mesterségeinek és művészeteinek egyike a gyöngyhímzéses díszkötés.

Az 1800-as évek közepén divatossá vált módszerről Takács Béla tollából, 1984-ben jelentetett meg pazar albumot – meglepő módon – a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó. A kivitelezés a helyi Alföldi Nyomdát dícséri. A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a debreceni díszítőeljárás a biedermeier stílust követte, s a korabeli hölgyeink a gyöngyhímzést úgy alkalmazták a kálvinista életszemléletben, hogy annak érzelgős lelkivilágát, magyarságát és hitét elsősorban az énekeskönyvek dekorálásában mutatták meg, s tették mások számára is nyilvánossá.

Both Julianna könyvének fedőlapja (1853)
Ehhez az is szükségeltetett, hogy a debreceni városi tipográfia 1812-ben kizárólagos szabadalmat kapott az énekeskönyvek nyomtatására. A hímzéseket ugyanis a mesterek foglalták bele a kis könyveket borító – ugyancsak díszes – bőrbe, textilbe és más szépségesen megmunkált matériákba.

Alábbi galériánkban Takács Béla könyvének illusztrációi közül szemezgettünk, melyek egyébként nem mellékesen a Református Kollégium Nagykönyvtárának gyűjteményét gazdagítják. A hímzéseket mások mellett Both Julianna (1853), Nagy Julianna (1857), P. S. (1858), Papp Julianna (1858), Kállai Zsuzsanna (1859), Kádár Julianna (1864), Nagy Erzsébet (1865), valamint Emődi Zsuzsanna (1866), Hegedűs Julianna (1867), Kiss Eszter (1870), Lada Zsuzsanna (1871), Nagy Esztike (1882), Némethy Eszter (1853) és Nagy Rebeka (1873) készítették. E bizsergető felsorolásból az is kitűnik, hogy a XIX. században igen kedvelt név lehetett a cívisvárosban a Julianna, a Zsuzsanna és az Eszter is...



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése