Keresés ebben a blogban

2017. november 23., csütörtök

Szökőkutaink a múltban

Debrecen közterületeit 50 éve még nem díszítette annyi vizes látványosság, mint napjainkban. Persze csobogók és szökőkutak akkoriban is voltak a cívisvárosban.

Régi fotó a Petőfi téri szökőkútról, aminek a vízpermetje akkor még valósággal beterítette a parkot.
Fotó: Hagyaték. A galéria a képre kattintva is megnyitható!

A legrégebbi ilyen nevezetesség az Egyetem téren tündököl. A tudományok palotája előtt eredetileg tükörtó pompázott, s majd csak később alakították ki a kőkoszorúkat, azokban pedig a fúvókákat és az esti színes reflektorokat. Az alábbi fotó idején még nem állították fel a parti szobrokat, és híre-hamva sincs a Kémiai tömbnek.


A most bemutatott – hagyatékból szerzett – amatőr fotók következő darabján az is kitűnően látszik, hogy az új Petőfi téren előbb készült el a szökőkút, mint a nagy zsinagóga helyére épített szalagház. Ez a látványosság is megvan még, s ennek is voltak hangulatfokozó fényszórói, ám mára azok is a múlt ködébe vesztek. A képen még milyen picik a növények!


Szintén csak fotókról ismerhetik a fiatalok azt a létesítményt, amelyik a Kossuth téren ontotta magából a vízsugarakat. Ennek két medencéje volt, köztük kis zuhatag csörgedezett, s a központi (nem mellékesen Zsolnay-kerámiás) gyűrűt munkásmozgalmi jelenetek díszítették. Az egész kompozíciót egy köríves, pazar gyepszőnyeg övezte, s akörül futottak a járdák és a sínek. S ez a szép pázsit bizony manapság is hasznos lenne a betontér közepén...(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)


Bónuszkép: a Csónakázó-tó az Újvigadó megépítése (1970) előtti időkben
a régi csónakházzal és a kis fahidas büfészigettel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.