Keresés ebben a blogban

2024. január 11., csütörtök

Szökőkutak a múltban

Debrecen közterületeit 5060 éve még nem díszítette annyi vizes látványosság, mint napjainkban. Persze csobogók és szökőkutak akkoriban is voltak a cívisvárosban.

Az 1960-ban átadott szökőkút a Petőfi téren. Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

A legrégebbi ilyen nevezetesség az Egyetem téren tündököl. A tudományok palotája előtt eredetileg tükörtó pompázott, s majd csak később alakították ki a kőkoszorúkat, azokban pedig a fúvókákat és az esti színes reflektorokat. Az alábbi fotó idején még nem állították fel a parti szobrokat, és híre-hamva sincs a Kémiai tömbnek.

Az Egyetem tér 1969 előtti arca. Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

A most bemutatott – hagyatékból szerzett – amatőr fotók következő darabján az is kitűnően látszik, hogy az új Petőfi téren előbb készült el a szökőkút (1960), mint a nagy zsinagóga helyére épített szalagház. A képen még milyen picik a növények! A szökőkutat 2021. december 8-án lebontották.

Régi fotó a Petőfi téri szökőkútról, aminek a vízpermetje akkor még valósággal beterítette a parkot.
Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

Szintén csak fotókról ismerhetik a fiatalok azt a létesítményt, amelyik 1965 augusztusáig a Kossuth téren ontotta magából a vízsugarakat. Ennek két medencéje volt, köztük kis zuhatag csörgedezett, s a központi (nem mellékesen Zsolnay-kerámiás) gyűrűt munkásmozgalmi jelenetek díszítették.

A Kossuth tér régi szökőkútja. Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

Az egész kompozíciót egy köríves, pazar gyepszőnyeg övezte, s akörül futottak a járdák és a sínek. S ez a szép pázsit bizony manapság is hasznos lenne a betontér közepén...

A csónakázó az Újvigadó megépítése (1970) előtti időkben a régi csónakházzal és a kis fahidas büfészigettel.
Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Volt egyszer egy szökőkút a Petőfi téren. Élt 61 évet (1960.04.04. – 2021.12.08.)
Fotó: © Hagyaték, Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése