Keresés ebben a blogban

2023. november 3., péntek

A legszebb lakótelepünk

A gyönyörű épületegyüttes látványa az Attila tér felől. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Wesselényi, a Budai Ézsaiás és az Irinyi utca között tündököl egy páratlanul díszes épületegyüttes, mely a MÁV tiszti szolgálati lakásainak épült 1925-ben, Lengyel Artur tervei szerint.

A vasutaspalota külső szárnya a Wesselényi utca mellett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A belsőkert színes játszótere és rózsái. Fotó: © Debreceni Képeslapok
Az eklektikus stílusú sarokingatlan falain és formáin a magyaros szecesszió jegyei éppúgy felfedezhetők, mint az art deco, a romantika és a historizmus motívumai. Az elhelyezkedése miatt zárt udvarral is rendelkező övezetet mindezek miatt nem érdemtelenül nevezik Mézeskalács-háznak és debreceni Wekerle-telepnek is. A ma már magántulajdonban lévő kolónia sok hírességnek is otthona volt, köztük az olimpiai
bajnok Hódos Imre (1928–1989) kötöttfogású birkózónknak, valamint a néhai, emlékezetes „Művész úr”-nak is. Az udvaron nagyon szép park és játszótér is van, továbbá csend és jó levegő – aki tehát bekukucskál, legyen tisztelettel az ott lakók nyugalmára és értékeire! Addig is íme a képgalériánk erről a csodálatos helyről:


A MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint a Budai Ézsaiás utca 3. és a Wesselényi utca 2. alatt volt lakóépülete a vasúttársaságnak. A MÁV Szolgáltatóközpont MTÜ Archívumában fellelt adatok szerint előbbi három emeleten egy egyszobás és tizenkét kétszobás lakással, utóbbi két emeleten pedig egy egy-, huszonöt két- és tizenegy háromszobás lakással rendelkezett. Az utca túlsó felén lévő, egykori csendőrlaktanya (volt Keletterv) története itt olvasható sok képpel.

A Wesselényi és a Budai Ézsaiás utca közötti épületegyüttes a MÁV tiszti szolgálati lakásainak épült 1925-ben, Lengyel Artur tervei szerint. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése