Keresés ebben a blogban

2018. május 5., szombat

Itt a nyár, irány a Balaton!

Csodás hajók a füredi kikötőben. Fotó: Képzőművészeti Kiadó

Debrecen lakói mindig is szívesen töltötték a nyári szünidejüket a magyar tengernél. Sőt, a tehetősebbek és a saját üdülővel rendelkezők telente is leruccanhatnak e kies vidékre.


A badacsonyi Kisfaludy-ház. Fotó: Horváth Zoltán.
Nagyobb fotóért kattints a képre!
Ebben az összeállításunkban a régi Balaton emlékét idézzük fel a korabeli képeslapok segít-ségével, a Greetings from Lake Balaton című retro oldal gyűjte-ménye alapján. Az SMS és az e-mail térhódításáig az élet ter-mészetes része volt az, hogyha valahova elutaztunk, akkor on-nan üdvözlőkártyát küldtünk az ismerőseinknek. Képeslapok ma is készülnek és vannak forgalomban, de már korántsem akkora a választék, mint anno. E csokrunk az 1940-es évektől az 1990-es évekig terjedő nyarakat öleli fel. 

A szép fotográfiákon visszaköszönnek a nevezetesebb helyek, mint Siófok, Földvár, Tihany és Füred is, no és persze a víz, a napfény, a strandolások és a vitorlások pazar élménye – köztük a két remek színészünk, Bujtor István és Kern András felejthetetlen párosa az itt forgatott Pogány Madonna című, hazai akcióvígjátékból...


A képeslap-, bélyeg- és fotómásolatok eredeti felvételeit készítette: Alapffy, Bakonyi Béla, Gabler Csaba, Harling, Fekete Ferenc, Horváth Zoltán, Inkey A., Kelly Zsigmond, Rohonczy József, Sehr Miklós, dr. Szabó József, Szelényi László, Tokaji András, Viktor Laszlo, illetve Ars Una Studio, Képeslap 2000, Képzőművészeti Alap, Magyar Posta, Mokép.


A Tihanyi Apátság lélegzetelállító látképe. Fotó: Kovács Kornél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.