Keresés ebben a blogban

2020. június 10., szerda

Kodály Zoltán a Nagyerdőben

Debrecenben a zeneművészeti szakközépiskola, kórus és utca is viseli Kodály Zoltán nevét, aki 1967. március 6-án hunyt el. A Mester többször is vendégeskedett a cívisvárosban – például a Nagyerdei Szabadtéri Színpad megnyitóján.

Pazar színpadkép a Nagyerdei Szabadtéri Színpad avatóünnepségén. Fotó: Hagyaték

A Békás-tó mellett kialakított, felejthetetlen létesítményt 1950. június 10-én adták át. Az ünnepségen Kodály Zoltán művét, a Székelyfonó című daljátékot mutatták be, s az alkalmon a nagy tiszteletnek örvendő szerző is részt vett. Az előadás rangját tovább fokozta, hogy a díszletet Menyhárt József festőművész tervezte, aki stilizált székely szőttest és székelykaput alkotott színpadképnek. Ugyanakkor a nagy sikerű előadást nem kisebb szaktekintély, mint Csenki Imre rendezte. További képek Kodály Zoltán debreceni látogatásairól idekattintva tekinthetők meg.

Azóta egyébként a régi színpad már nincs meg, mivel 2014-re átépítették. Találtunk viszont egy gyönyörű emlékérmét a Mesterről a 70 éves a forint című kiállításon, amely a Debreceni Egyetem főépületében volt:


DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése