Keresés ebben a blogban

2017. november 3., péntek

Hova szállt a repülőszobor?

Az újonnan létesített tér és házai 1969-ben. Fotómásolat: Db. Város Pártbizottság, 1969.
(Király Ferenc: Debreceni október)

Debrecenben állt egy olyan II. világháborús emlékmű, ami országosan is egyedi volt. A harci repülőgépet formázó alkotást a rendszerváltásig többször is másik helyre tették, majd pedig még körülbelül további háromszor...

A szobor és a Petőfi tér változásai. Fotók: Csobaji Előd, Horváth Zoltán, Képzőművészeti Kiadó

Sorsa legalább annyira kalandos és rejtélyes, mint a vidámparki Li2-es repülőgépé. A mostani oknyomo-zásunk főszereplőjének az egyszerű halandó addig követhette az útját, amíg a Petőfi téren hirdette a szovjetek dicsőségét. Az állítólag egy Sah nevű szobrásznő által készített művet 1948-ban állították fel a mai 24 emeletes lakóház helyén, majd pedig áthelyezték előbb a szökőkúthoz, végül pedig – a korabeli képeslapok tanúsága szerint – pár méterrel arrébb, a kamarapalota vonalához. Az 1989-es, 1990-es for-dulat ezt a kompozíciót se hagyta a helyén, és eltávolították a térről.

A repcsi eredetileg a mai 24 emeletes lakóház helyén állt.
A képeket Hudacsek Zoltán és V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal

Ez ugyebár mindenki számára nyilvánvaló, az azonban már korántsem, hogy mi lett vele. Egy ideig tar-totta magát az a nézet, hogy a Köztemetőbe vitték. Megnéztük, de ha valaha úgy is volt, ez már rég nem igaz. A szovjet sírkertben áll ugyan egy obeliszk, ám az is csak távolról emlékeztet a repülőszobor talap-zatára. Az ugyanis nemcsak magasabb volt, hanem az alsó részén egy körbefutó dombormű is övezte.

A gép a rendszerváltáskor "ismeretlen helyre távozott". Legalábbis a nagyközönség számára...

Felhívtuk hát telefonon a polgármesteri hivatal egy korábbi szakemberét, aki a rendszerváltáskor is önkor-mányzati dolgozó volt. Elmondása szerint a művet előbb a temetőbe vitték, aztán a Víg-Kend Majorba, onnan pedig – a Proletár és a Lenin-szoborral együtt – a fővárosi kommunista szoborparkba. Ezt örömmel hallottuk, gondolván, hogy végre a két másik híres szobor sorsáról is hallottunk. Végül azonban mégis csalódnunk kellett. Kutakodásunk során ugyanis azzal szembesültünk, hogy a nevezett rezervátumban sincsenek a mieink, csak budapesti dolgok. (Megjegyezzük, korábban a Víg-Kendben azt is hallottuk, hogy Miskolcra adták kölcsön a műveket.)

Kérjük tehát, hogy akinek vannak információi a repülőszobrunk (és persze Lenin és a Proletár) hollétéről, az jelezze a Facebook-oldalunkon!


A köztemető szovjet parcellájában lévő obeliszk csak távolról hasonlít a repülőszobor talapzatára.
Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.