Keresés ebben a blogban

2018. március 8., csütörtök

Ezredfordulós mozaikok


Debrecen 2000 előtti városképének egyik legjellemzőbb része az volt, hogy még nem építették meg a belvárosi sétálóövezetet, és a Piac utcán végig járhattak gépjárművek. Az abból az időből származó, felső képeslapon a Kálvin téri bevásárlóudvar is látható, ahol többek között még megvolt a banképületen a kaptárt formáló üvegszárny, amit egy bronzméh is díszített. (Fotók: Kiss A., Tömöri E.)


A második másolaton öt jelenet elevenedik meg Debrecenről. Ezeken az is látható, hogy az egyetem főépületén már/még nincsen címer, a temploma előtt pedig még nem pusztult ki a tölgyfa. A Kossuth térhez és a Kálvin térhez még ebben az időben se nyúltak, s az alul középen lévő képkockán a Medgyessy-múzeum (eredetileg városgazdaház) szép boltíves, belső terére is rácsodálkozhatunk.
(Fotók: Lizzy Card.)

A cívisváros 1993 színpompás nyarán. Fotók: Lizzy Card / Árkai-Bozsán

Az utolsó üdvözlőkártya az Aranybikát, valamint a Nagytemplomot és ismét az egyetemi templomot ábrázolja meglehetősen szokatlan, de annál tetszetősebb perspektívában és alakzatban. A Kossuth-szobor mögötti fát (is) az új főtér kialakításakor, az ezredfordulón vágták ki... Ha szívesen nézegetnél még hasonló mozaikokat Debrecenről, akkor látogass erre az összeállításunkra. Jó barangolást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.