Keresés ebben a blogban

2024. február 11., vasárnap

Ezredfordulós debreceni mozaikok


Debrecen 2000 előtti városképének egyik legjellemzőbb része az volt, hogy még nem építették meg a belvárosi sétálóövezetet, és a Piac utcán végig járhattak gépjárművek. Az abból az időből származó, felső képeslapon a Kálvin téri bevásárlóudvar is látható, ahol még megvolt a banképületen a kaptárt formáló üvegszárny is, amit egy bronzméh is díszített. (Fotók: Kiss A., Tömöri E.)


A második másolaton öt jelenet elevenedik meg Debrecenről. Ezeken az is látható, hogy az egyetem főépületén már/még nincsen címer, a temploma előtt pedig még nem pusztult ki a tölgyfa. A Kossuth térhez és a Kálvin térhez még ebben az időben se nyúltak, s az alul középen lévő képkockán a Medgyessy-múzeum (eredetileg városgazdaház) szép boltíves, belső terére is rácsodálkozhatunk.
(Fotók: Lizzy Card.)

A cívisváros 1993 színpompás nyarán. Fotók: Lizzy Card / Árkai-Bozsán

Az utolsó üdvözlőkártya az Aranybikát, valamint a Nagytemplomot és ismét az egyetemi templomot ábrázolja meglehetősen szokatlan, de annál tetszetősebb perspektívában és alakzatban. A Kossuth-szobor mögötti fát (is) az új főtér kialakításakor, az ezredfordulón vágták ki... 

Szinte kész történelemkönyv ez az ezredfordulós képeslap a hajdani Debrecenről a macskaköves és harangszökőkutas Kálvin tér, az élettel teli Veketi-tó, a Faraktár utcai Zsuzsi-végállomás, a címer nélküli egyetempalota és a lebontott strand emlékeivel. Fotók: Lev Card Studio

Ha szívesen nézegetnél még hasonló mozaikokat Debrecenről, akkor látogass erre az összeállításunkraJó barangolást!



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése