Keresés ebben a blogban

2018. március 6., kedd

Mivé lett a régi Hunyadi utca...

Debrecen még formálódó Petőfi terének egyik legkülönösebb arcára csodálkozhatunk rá ezen a muzeális értékű, csaknem 60 éves felvételen.


Még állt ekkor a Deák Ferenc utca egy szakasza és a nagy zsinagóga maradéka, de a bal szélen már a Mikolás-féle modern lakóház első változata is megépült. A szintén lebombázott Hunyadi utca viszont eltűnt a föld színéről...

Ez a szép ház állt a Royallal szemben.
Az 1924-es fotó másolatát Könyves Kálmántól kaptuk
A Mikolás-ház akkor még hatemeletes volt (sőt egy nőszobrot is elhelyeztek rajta), aztán a mai szomszédos, szürke szalagház miatt ráhúztak egy újabb szintet. A képen még ennek a majdani Holló János utcán tornyosuló szalagháznak az elődje szerénykedik, mégpedig egy lábakon álló, kis átjáróház formájában. Ez is egy új épület volt, ami azonban rövid életű lett. A már kupola nélküli nagy zsinagógát 1962-ben bontották le, a helyén pedig egy szintén hatalmas lakóház zöldell. És ott van a Petőfi-szobor is, ami a lebombázott Royal Szálló területére került. Amikor legutóbb feltúrták itt a földet a kettes villamos pályaépítése miatt, akkor látszottak is a mélyben a hotel pinceromjai.


Apropó, villamos: ekkor még a villamosközlekedés fénykorát élte a cívisváros! Ugyanakkor a kocsik már nem a benti úton közlekedtek. Ezt a fenti, macskaköves csodafotót pedig egyébként a néhai Mikolás Tibor építész tervező életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Könyvtárban.

A Deák utca 1915 körül, a kamarai és a törvényszéki palotákkal. Szemben a Verbőcy (ma Holló) utca sarkán a palota, aminek a helyére a ,,Toronyház" épült. A fotót a Képeslap múzeum osztotta meg az olvasóinkkal, köszönjük!

Ha érdekelnek a Mester debreceni további munkái, akkor látogass erre az összeállításunkra!

Ilyen volt a '44-es bombázások után a mai Petőfi tér 8. szám,
az akkori Hunyadi utcán – ahol csak ez az épület maradt fenn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.