Keresés ebben a blogban

2017. január 5., csütörtök

Az első havazás 2017-ben

Debrecenben alig kezdtük el az új esztendőt, máris kiadós hó lepte el a cívisvárost. Ráadásul furcsamód ezúttal is január 4-én volt az első havazás, ahogyan tavaly, valamint 2015-ben is. Ebben az összeállításunkban a mostani fehér Nagyerdőt és belvárost mutatjuk be.
Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


A fenti felvételen az egyetem és a Békás-tó közötti utat láthatjuk. Az erős dél-keleti szél a fák oldalait befestette a rájuk tapasztott hóréteggel. (A galéria a képre kattintva is megnyitható.)

A hófödte sziklás-csobogó. A víz itt nem fagyott be, de a Békás-tóról korábban idemenekült kacsák
átköltöztek a strand úszómedencéjébe. Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

Meglátogattuk a Medgyessy sétány villáit is. A havazás némiképp enyhítette a 3. szám alatti, pusztuló lak szomorú látványát, ám az így is borzalmas és felháborító, hogy lenti és fenti ablakai is be vannak törve a szebb napokat és gondosabb gazdákat is megélt, üres épületnek.


A Békás-tó befagyott, és immár hó borítja. A napokban lehetett csúszkálni rajta, de most érdemes megint óvatosan ismerkedni vele. Főként, hogy a rendészek leparancsolják a kirándulókat.

Szinte teljesen eltűnt a Békás-tó a hótakaró alatt. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Sétánk során az erdőben és a Piac utcán is hótolók tisztították az utakat. Sőt a tó körül avarfújót is bevetettek a munkások. A belvárosban is homokot szórtak ki a korzón, ahol egyelőre amúgy hagyták letaposni a friss réteget.


Hamarosan elérkezett a lámpagyújtás ideje is. Most már azonban érezhető az is, hogy hosszabbodnak a nappalok, hiszen novemberben ez még 16.05 órakor történt, ezúttal pedig 16.13-kor. 

A Simonffy utcai rész a hófödte Piac utcán, a díszkivilágítás felkapcsolásakor.
Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok
Az ünnepi fények egyébként vízkeresztig szokták bevilágítani Debrecent. Párszor a hétvége miatt tettek már kivételt, így lehet, hogy most is január 8-ig gyönyörködhetünk a csillogó-szikrázó dekorációkban. Utolsó fotónkon még ezek is tündökölnek, akárcsak a ropogós, fehér hó, melyek örömteli látványát 2017. január 4-én délután örökítettük meg...

Kék alkony a havas Kossuth téren. Fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


(Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit, hogy amennyiben nem távolítják el azokat az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.)

Frissítés: második havazás is megérkezett január 14-re, és a hírek szerint bőséges utánpótlás várható.
(A képeken a faraktár utca környéke látható.) Fotók: Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése