Keresés ebben a blogban

2017. február 26., vasárnap

Otthonunk, a cívisváros ellenségei

Debrecenben szívesen sétálgatna az ember például a főutcán és a főtéren. A nevezetességek mellett azonban a városközpont is az a hely, ahol érdemes másra is nagyon figyelni: a kutyaürülékekre. Ez pedig ráadásul sajnos igencsak nehezen kivitelezhető.

A bombák földje a Kétmalom utcában 

Hiszen ha észrevesszük ezeket a gusztustalanságokat, akkor könnyen kifordulhat a gyomrunk. Ha viszont nem látjuk meg, akkor meg simán beléjük léphetünk. S aki járt már így, az tudja, hogy mennyire undorító érzés ez, és milyen reménytelen küzdelem megtisztítani utánuk a cipőket. A helyzet még ennél is súlyosabb, ha csak otthon vesszük észre, hogy miféle bűzös-ragacsos potyautast vittünk haza.

Borz utcai lakók így tiltakoznak a fekália kint hagyása ellen

Gyakori sétáink során lépten-nyomon tapasztaljuk, hogy a Piac utca és a Kossuth tér környéke is mennyire szennyezett. ,,Ennek megfelelően” a lakótelepek és a kis utcák ágyásai is sok helyen förtelmesek, akárcsak a frekventáltabb Bem tér is. Sőt a legelvetemültebb ebtartók nemcsak a járdákon és a játszótereken intéztetik a kutyáik nagy dolgait, hanem ott is hagyják az undormányaikat.

Ez a förtelem a Bem téri Országzászló dombján volt... Mekkora tahók vannak!

Pedig azzal, hogy ennyire semmibe veszik a közösségi együttélés, a jóérzés és a higiénia legalapvetőbb normáit, mást is figyelmen kívül hagynak. Nevezetesen azt, hogy ezzel a környezetromboló viselkedésükkel a maguk és a hozzátartozóik otthonát, életterét és egészségét is károsíthatják. Nem elég nekik az eldobált millió csikk és hulladék miatti szeméttenger, s az a sivár állapot, amelyet a tilosban parkoló autók okoznak a zöldterületek kipusztításával?

A gondos állattartó nem hagyja a közterületen az ürüléket

Az az életmód és hozzáállás, amely arra késztet embereket, hogy a lakásküszöbüket átlépve (vagy akár az ablakukon kihajolva) máris eszement szemetelésbe kezdjenek – nos ez a viselkedés csak egy valamihez vezethet: szeretett Debrecenünk élhetetlenné válásához. Egy olyan cívisváros kialakulásához, ahol se jól nem érezhetjük magunkat, se büszkék nem lehetünk rá. Ez azonban nem lehet cél, ezt nem szabad megengedni! Hiszen az otthonunk nem a küszöbig tart.
A teljes város az otthonunk – mely mindannyiunké!

Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése