Keresés ebben a blogban

2023. december 12., kedd

Ahol a Frohner Szálloda állt


Debrecen a II. világháború harcai és bombázásai nyomán nemcsak a Nagyállomás és a mai Petőfi tér környékén szenvedett károkat, hanem például a belvárosban is.

A Ferenc József út a Frohner Szállodával. A képeslapmásolatot V. Pákozdi Károly Zoltán osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönjük!

Akkor sérült meg a Frohner Szálloda is. Átépítették lakóházzá, itt működött az ifjúsági mozi is (amire sokan az előtéri nagy akváriuma miatt is emlékszenek), majd 1957-ben lebontották.

1910-ben postázott képeslap az első kamarapalotánkról és a Frohnerről (lásd a kép jobb szélén)

A fenti képen a kereskedelmi és iparkamara első palotája (1901) dominál, de mellette, a fotó jobb szélén a Frohner Szálloda is megcsodálható.

A hotel helyén ma ez az okker színű ház áll. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A főutca és a Miklós utca sarkán lévő Frohner Szálloda helyére emelelt lakóház már teljesen más stílust képvisel.

A Frohner Szálloda (lásd a fotó bal oldalán) és a Piac utca egy 1900-ban feladott képeslapon

Ezt a helyet vettük szemügyre a magasból, amikor Tóth Pál idegenvezetővel a megyeháza nevezetességeivel ismerkedtünk.

1948-as felvonulás a Frohner (lásd bal szélen), valamint az Apollo Mozi előtt. Fotó: Fortepan / Horváth Dániel

A kirándulásunk hétvégén volt, tehát nem sokan lézengtek a környéken (nem úgy a Nagytemplomnál és az erdőben). Szokatlannak hatott a magasból a néptelen Piac utca látványa:


A Frohner helyére épített lakó- és üzletház először más és több színű volt, mint a lecsempézése előtt:

Ugyanott 1966-ban, akkori nevükön a Vörös Hadsereg útja és a Dimitrov utca sarkán. Fotó: Fortepan / Lechner Nkft. Dokumentációs Központ

Bekukkantottunk a második emeleti ablakból a Miklós utcába is. Szépen ráláthattunk az Apollo Mozira és az evangélikus templomra, szintén gyér forgalom mellett...

A Miklós utca, jobbról az Apollo, hátul a templom. Fotó: © Debreceni Képeslapok

S végül íme a jobb összehasonlítás érdekében még egy pazar, 1911 előtti régi kópia erről a városrészről, Vekerdi Károlytól. A kép jobb szélén a szomorú sorsú Steinfeld-ház áll, középen a Frohner. DBKL


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Piac utca 1903-ban, a kép bal szélén a Frohner sarokrészével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése