Keresés ebben a blogban

2023. november 13., hétfő

1967 nosztalgikus színei...

Debrecen hajdani arcára Inkey Tibor fotóművész nagyszerű felvételei révén is rácsodálkozhatunk.


A Mester belvárosi képei közül elsőként a Kossuth térben gyönyörködhetünk, a következő pedig az esős Vörös Hadsereg útja forgalmát örökítette meg a Felszabadulási emlékműnél.


A Fortepanon közölt dokumentumok sorában Inkey Tibor szakított a hagyománnyal, és a Nagytemplom mellől is visszanézett Debrecen szívére. Itt volt a köznyelv által halálkanyarnak nevezett útrész is.


És ha már ott nézelődött, akkor természetesen az Aranybikát is megörökítette. Az alábbi képen a Csapó utca felőli, egykori látvány tárul fel.


A következő fotó a Bajcsy-sarok korabeli emlékét is felidézi:


Inkey Tibor nemcsak kívülről szemlélte a cívisváros egyik jelképének számító szállodát, hanem belülről is feltérképezte. Lássuk, milyen volt  1967-ben a hotel hallja!


Káprázatos élményt nyújtott az Üvegterem is...


Hasonlóképpen híres volt a szálló pincéjében működő Kinizsi Söröző. A Bajcsy utcai, hajdani vendéglő konyhája ma is sokak szívét dobogtatja meg!


Inkey Tibor 1998-ban hunyt el, s a tevékenységét Életműdíjjal is elismerték. Íme végül még egy szépen komponált fotója a Felszabadulási emlékmű mellől. (Az 1967-es virágkarnevál legjobb pillanatai pedig ebben az összeállításunkban eleveníthetők fel.)



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Kossuth tér  a Mester fotóján. A Fortepan szerint ez 1969-es felvétel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése