Keresés ebben a blogban

2018. május 1., kedd

Az ,,emberarcú szocializmus"


Debrecen krónikásai anno a szocialista időszak vívmányait is serényen dokumentálták és népszerűsítették. Ilyen az a gazdagon illusztrált könyv is, ami a régi Kölcsey-művközpont átadásának évében, 1978-ban látott napvilágot.

Salakmotorverseny a Nagyerdei Stadionban.
Nagyításért kattints a képre!
,,Nem pusztán nyelvi fordulat, hanem mély igazság: a hajdúk és a pásztorok unokáinak úgy kellett a földosztás és az iparosítás, mint egy falat kenyér" – olvasható a Hajdú–Bihar című albumban, amit a megyei tanács és az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat jelentetett meg.

Dr. Szabó Imre tanácselnök a mű előszavában leszögezte: ,,Ezért indult meg a felszabadulás után a megye ipari fejlesztése, épült fel a Biogal Gyógyszergyár, a Magyar Gördülőcsapágy Művek, a Konzervgyár, a Hajdúsági Iparművek, az Orvosi Műszergyár, a berettyóújfalui ELZETT – hogy csak a legjelentősebbeket említsem. Ma már ötven vállalat és negyvenöt ipari szövetkezet működik a megyében, s az iparban foglalkoztatottak száma több mint hatvanezer."


A kiadványból a Debrecent bemutató fotók közül válogattunk. Galériánkban a lakótelep-építések, a Merkur-telep, a Fényes udvar, valamint a Híradó Mozi és Kádár János látogatásának egy-egy pillanata is viszontlátható. Kattints a fenti nyílra, jó múltidézést!

A 6-os Volán székháza a Szoboszlói úton


(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.