Keresés ebben a blogban

2022. november 6., vasárnap

A felszabadulási szobor


Debrecen főutcáján immár több mint fél évszázada áll a felszabadulási emlékmű, amit a Debreceni család címmel is szoktak illetni.

A szoborcsoport 2023. szeptember 21-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Pátzay Pál alkotását ugyanis 1967. november 6-án avatták fel a Vörös Hadsereg útján.

A talapzaton is feltüntetett évszámok a felszabadulás mellett a nagy októberi szocialista forradalom évfordulójára is utaltak 

Az átadás dátumából kiderül, hogy a kompozíciót valójában a nagy októberi szocialista forradalom 50. évfordulóján leplezték le, ugyanis Debrecent 1944. október 19-én „szabadították fel” a szovjetek. A fenti képeslapokat Tulok Ferenc fotózta a felszabadulási emlékműről 1969-ben.

Pátzay Pál a készülő makettel, 1964-ben. Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

„A szovjet csapatokat és a békés jövőt üdvözlő debreceni család” meglepő módon ma is megvan, viszont a felirata az utóbbi években nem a mű eredeti címét, hanem a szobrászművész nevét hirdette. A 2023 őszi ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy végre már megszüntették ezt a megoldást.

A korabeli meghívó másolatát Kathi Ferenc osztotta meg az olvasóinkkal. Köszönjük!

A szobor helyén korábban egy szovjet obeliszk állt az Aranybikával szemben. Ezt a Köztemető szovjet parcellájába vitték. Pátzay Pál szobrászművész Debrecenben található, másik alkotása pedig a Kígyóölő címet viseli. Ez a kompozíciója ebben az összeállításunkban tekinthető meg.

A Köztemetőbe vitt szovjet obeliszk a felszabadulási szobor helyén. Fotó: Fortepan / Márton Gábor, 1965


A felszabadulási szobor 1972-ben a debreceni Vörös Hadsereg útján. Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják 
a Debreceni Képeslapok
 fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A felszabadulási szobor a Piac utcán, napjainkban (részlet). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése