Keresés ebben a blogban

2021. március 19., péntek

Az art déco-mágus Sajó István családi fotói


Debrecen egyik legnagyobb építészének, a régi Nagyerdei Stadiont is tervező Sajó Istvánnak (1896–1961) a családi fotóiból tett közkinccsé néhányat a Fortepan.hu.

A megosztott képeket eddig is ismerhették a géniusz tisztelői például a Modem 2016-os életműtárlata, valamint az annak alapján összeállított album révén. Mégis azonban a széles közönséghez való eljutás érdekében nagy szükség volt arra is, hogy a család felajánlása révén szabadon elérhetők és használhatók legyenek ezek az ereklyék.

A közzétett fotográfiák a felirataik szerint 1946 és 1960 között készültek. Általuk nemcsak az építész  civil arcára csodálkozhat rá az utókor, hanem immár a családtagjai is megmutatkoznak az otthonukban.

Ez pedig a mai Vásáry utcai art déco lakóházban található, amit szintén a Mester tervezett, s a legtöbb eleme ma is az eredeti. A képeken derűsen pipázgató Sajó István tágas lakását különleges kályha, komód, szőnyegek, valamint festmények és szobrocskák is díszítik, és ezekről az is megállapítható, hogy a nem art déco stílusúak is jól megférnek ott.



Nem mindennapi az íróasztal se, ugyanis a lába egy magazintartó, dupla körpolc, amin egy dekoratív földgömb is áll. Nem lepődnénk meg, ha ez a glóbusz kinyitható lenne, és újabb kincsek, netán koccintó nedűk lapulnának benne.


De miért is érdekes mindez? Mit köszönhet a világ Sajó Istvánnak? Debrecenben ő tervezte többek között az első stadiont, a Hatvan és Vásáry utcai bérpalotákat, Simonyi úti villákat, a Szoboszlói úti iskolát, sőt a város első hűtőházát is, ami ma is megvan a Vágóhíd utcán. Mindemellett közreműködött a Bethlen utcai OTI és a modern Nagyállomás létrehozásában is.


Amerikában felhőkarcolók is születtek a munkásságának köszönhetően. Ünnepelt építész volt ott, de ő hazatért Debrecenbe, mert visszahúzta a szíve, a honvágy.


A Mester mint nagy futballrajongó a Bocskai FC társelnökeként is tevékenykedett, s a stadionban saját helye volt. Hatvanöt éves korában, 1961. március 11-én hunyt el. Éppen az általa tervezett stadionban nézett futballmeccset, amikor sajnos infarktust kapott...

Sajó István (zászlóval) a Venus București és a Bocskai FC 1932-es meccsén. Fotó:Fortepan / Sajó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése