Keresés ebben a blogban

2018. szeptember 19., szerda

1500 énekes a 150 évvel ezelőtti Méliusz téren

Debrecen kereken 150 esztendeje, 1868 nyárutóján rendezte meg a 4. országos dalárünnepélyt és -versenyt. A szeptember 18. és 22. közötti fesztiválnak főként a mai Méliusz térnél felépített csarnok adott otthont, de természetesen a Nagytemplom és az akkor 3 éves városi színház is fontos szerepet kapott. Itt volt Erkel Ferenc és Blaha Lujza is.

Munkácsy Mihály rajza a helyszínről. Repró: Parlando.hu
A programsorozatban több mint 60 kórus 1300 énekese (dalárja) vett részt. Az előadásokra külön dalcsarnok épült, amely 15 ezer személy befogadására volt alkalmas. A kórusok szeptember 18-án vonattal érkeztek Debrecenbe, és az üdvözlő beszédek után kibontott zászlókkal vonultak végig a dalosok a városon. Az utcákon nemzeti zászlókkal díszítették fel az ablakokat, és virágesővel köszöntötték az énekeseket. Másnap este a Nagytemplomban volt díszhangverseny kizárólag magyar művekből, Erkel vezényletével.

A versenyen az első díjat (a debreceni hölgyek által felajánlott díszserleget) a pécsiek nyerték, a második az esztergomi kórus, a harmadik az Aradi Dalárda lett, a negyedik pedig a pesti Nemzeti Dalkör. Ezt követően Debrecen 1882-ban és 1929-ban is hasonló dalosversenyt rendezett. Akkorra már szinte elnyerte a mai arcát a cívisváros, de gondoljuk el: 1868-ban a Kossuth utca még Nagy-Czegléd utca volt, nem épült meg a Verestemplom, és nem járt villamos se. A Csokonai Színház hároméves volt, viszont például a 18. szám alatti, ma is álló barokk lakóház már 40 éves volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése