Keresés ebben a blogban

2023. február 10., péntek

Az ufólámpás 1970


A Debreceni Egyetem elődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem pazar albumot adott ki ,,hazánk felszabadulásának 25. évfordulóján", 1970-ben. Ebből szemezgetünk most, a Pathó Sándor által készített fotók másolatainak segítségével...


Az első képeken az Egyetem tér pompázik a sziklakertes medencével,  a következőn pedig a Sesztina-villát láthatjuk, ahol az egyetem bölcsődéje működött.


Beljebb haladva a városközpontba, az Új élet parki lakótelepre csodálkozhatunk rá. A felvétel a Hámán Kató útja (ma Füredi út) 9 emeletes lakóházából készült. 


Megérkeztünk a belvárosi Kálvin térre. A parkot akkor még gyöngykavics és sok-sok növény jellemezte. Fotók: Pathó Sándor / KLTE


A Déri Múzeum süllyesztett parkjában 1970 környékén több volt a sétány, mint ma. Feltűnő, hogy a háttérben a Péterfia kis házai látszanak, nem pedig a 10 emeletes panelsorok.


Ez pedig már a Vörös Hadsereg útja! A Bajcsy-sarkon zebrán kellett átmenniük a gyalogosoknak, s közben a MÁV-székház vörös csillaga is hirdette nekik a szocializmus vívmányait... Fotók: Pathó Sándor / KLTE


A Kossuth téren akkor már nem működött a duplamedencés szökőkút, azonban a placc közepén is virágágyások pompáztak. Itt látszanak olyan ufólámpák, amik összeállításunk címében szerepelnek.


S íme még egy Kossuth: az egyetem gyakorló általános iskolája a Kossuth utcán:


Az album hátsó borítóján a Kossuth-egyetem új TTK-épületegyüttesét, az 1969-ben átadott kémiai tömböt mutatják be. Ezt is Mikolás Tibor tervezte, mint például az Újvigadót, valamint a Kölcsey-művközpontotFotók: Pathó Sándor / KLTE


Az utolsó és egyben szintén kossuthos képen az egykori Dóczy-gimnázium látható a Kossuth utcán. 1970-ben az egyetem gyakorló gimnáziuma működött benne, ugyancsak Kossuth néven. Színes összeállításunk az 1970-es virágkarneválról idekattintva csodálható meg.

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Kossuth-gimnázium 1970-ben, még a Dóczy palotájában. Fotók: Pathó Sándor / KLTE


(Az itt megosztott képeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése