Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 28., hétfő

A szegények debreceni csodaorvosa, dr. Tippai Benő

Debrecen egyik legendás gyógyítója a néhai dr. Tippai Benő, akinek a cégtáblája ma is olvasható a Hajnal utcai, egykori rendelője házán.

Dr. Tippai Benő egyetemes orvostudor egykori rendelője a Hajnal utca 15. szám alatt. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A táblán magát egyetemes orvostudornak nevező  szakemberről nagyon sok mendemonda kering, emiatt is emeltük ki a nevét a Hajnal utcát bemutató videónkban. S mint kiderült, nem kellett csalódnunk, hiszen sok hozzászólást kaptunk olyan olvasóinktól, akik még emlékeznek rá. Dr. Tippai Benő 1967 novemberében hunyt el, 63 éves korában. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A HNP Igazgatósága által használt Tippai-házon ma is megvan a márványtábla. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A hozzászólók közül most például Kosztonyák Katalin, Szabó Tiborné, Varga Andrásné Anikó, Mezőné Éva, Ujvárosi Margit, Kujbusné Margit és Tóthné Edit soraiból idézünk. Ezek alapján összességében máris leszögezhetjük, hogy dr. Tippai Benő egy kivételesen nagyszerű ember volt. Megtaláltuk dr. Tippai Benő könyvjegyét is, amit Debrecen híres művésze, Menyhárt József készített:


Mint azt olvasóinktól megtudtuk, az orvostudornak elképesztő tudása és munkabírása volt. Olykor már hajnalban lovasszekér állt a háza előtt, egészen messziről is hoztak hozzá beteget. És olyan is volt, akinek még a gyógyszerre valót is odaadta. Kujbusné Márti azt is felidézte: ,,Tippai doktor kigyógyított a tüdőgyulladásból, ingyen mindennap injekciót adott! Isten áldja meg, legyen vele!"

Dr. Tippai Benőné Fogarasy Erzsébet könyvjegye. Grafika: Menyhárt József

Edit Tóthné így fogalmazott: szüleim elmondása szerint, nagyon beteges kislány voltam. Többször mondták, ha Tippai dr. nem lett volna, már nem is élnék. Emlékszem, egy kis dobozban pici csokoládészerű tabletták voltak, azt kellett szednem, ami nagyon finom volt. Hála neki érte!

Dr. Tippai Benő Ex-Librise. Grafika: Menyhárt József
Szakácsné Pálinkás Marika szerint is nagyon kedves, nagy tudású doktor volt. ,,58-ban röntgenezett engem, 14 éves voltam. Nagymamámat is kezelte, epeproblémája volt."

Molnár Istvánné Mari pedig azt írta, hogy ,,bizony Tippai Benő azért nyúlt a zsebébe, hogy odaadja a gyógyszerre való pénzt a rászoruló betegnek! Hajnal u 15."

Kis Zoltán arra is emlékezett, hogy az ötvenes években elég sok gyereket ,,elhajtott" ott állítólag, amikor tilos volt. ,,A gyomorfekélyt pedig szalonnával kezelte, amiben szintén volt ráció, ja és volt, amire szilvapálinka volt a javallat." A Tippai-házban működött a Kelet-Magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat egyik irodája, akkor Zoltán is ott dolgozott. Dr. Tippai Benő a házat úgy adta el, ez szerepelt az adásvételiben is, hogy a táblát nem szabad levenni.

Dr. Tippai Benő nemcsak egy igazi csodadoktor volt, hanem a szegények orvosa is. Volt, aki azért áldotta, mert az erősen italozó férjét leszoktatta az alkoholról. Sajnos 60 éves korában meghalt. Bár ma is lenne sok az ilyen orvosokból!


A Hajnal utcai, zászlótartós ,,cégér"
Fotók: © Debreceni Képeslapok
Sulyákné Szabó Gizella szerint Tippai Benő remekül diagnosztizált, mindig eltalálta a beteg baját.

Szabó Tiborné így búcsúzott a híres orvostól: ,,Annak idején mindannyiunkat megdöbbentett dr. Tippai Benő halálhíre. Sajnáltuk, hogy elment, hiszen még csak 60 éves volt. Élhetett volna még! Budapesten temették el. Anyám elutazott Debrecenből a temetésre, fontosnak érezte ezt a gesztust, mert sokszor meggyógyította nem csak őt, de a családtagokat, rokonokat is."

Csordás Klára pedig úgy fogalmazott, hogy ,,Nagyon szerettem, Emese lányával egy osztályba jártunk a Dóczyban. Barátnők voltunk, sokat voltam Náluk, de felköltöztek Budapestre. Hiányoznak nagyon. Nyugodjon békében Tippai doktor."


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése