Keresés ebben a blogban

2024. március 26., kedd

A Kerekestelepi Strand

Debrecen legidősebb fürdőhelye – a Nagyerdei Strand lebontása és új építése miatt – immár a Kerekestelepi Strand, ami 2024-ben már 65 éves. Ebbe az egész évben nyitva tartó létesítménybe látogattunk el egy csodálatos napon. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


A fürdő felújított hideg vizes medencéje. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezt a helyet 2016-ban korszerűsítették és bővítették, ám a régit sem szüntették meg. A története nagyon érdekes, régi fotók pedig itt nézegethetők róla.


Vidám kabinsor a kerekestelepi fürdőben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az 1940-es évek végén a Maszolaj Kútfúró Vállalat végzett ott mélyfúrást, olajat nem találtak, de egy hőforrás által táplált vízréteget igen. A kút mélyéről 42 fokos víz tört felszínre.

Hangulatkép a hideg vizes medence partjáról. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Krankovics Ilona leírása szerint 1958-ban Stiber József városi építész készítette el a strand terveit. Ez alapján a Szávay Gyula utca 51 ezer négyzetméterén a fürdőt többnyire bontott anyagból, a legszerényebb módon építették föl.

A strandon a parkosításra is figyelnek. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A munkákat Fehér Imre vezette, aki az első igazgatója is lett a fürdőnek. Egy év múlva már át is adták a kis strandot, majd 1960-ban a vízművállalat vette át az irányítását. Egy nagy tégla alakú medence készült el, melyet félköríves gyermekmedencével zártak le. 1970-ben elkészült a különleges formájú harmadik medence, és a fürdőterületen kemping is épült.

Sokan kedvelik, hogy itt megmaradtak az eredeti színes padok is. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A strandot és a kempinget üzemeltető társaság közleménye szerint az itteni víz alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, aminek fluoridion-, jodid- és bromidtartalma is van.


Hamarosan kezdődik a strandszezon, s újra lesz víz itt is. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A jótékony hatásai közül kiemelik, hogy ez a gyógyvíz fürdőkúra formájában izomreuma és -fájdalom, ízületi és gerincoszlopi meszesedés, ízületi panaszok, mozgásszervi megbetegedés, porckorongsérv kezelésére alkalmas. Sokan alkalmazzák ivókúra formájában reflux betegség enyhítésére is.

Az itteni gyógyvíz sok panasz ellen hatásos. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Napjainkban öt medence, szauna, tenisz- és röplabdapályák is tartoznak e gyönyörű parkban működő, vizes gyógyhelyhez. A felújításkor szó volt arról is, hogy később ugrómedencét is kialakítanak. Hasznos tudnivaló ugyanakkor az is, hogy a létesítmény egész évben nyitva tart. További információk a nyitva tartásról és egyebekről idekattintva szerezhetők.


Lubickolók a kerek medencében (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok otóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése