Keresés ebben a blogban

2020. november 12., csütörtök

Távolból írok, Kedvesem

Debrecen is az a hely, ahol nemcsak feladunk lapot, hanem kapunk is. Most olyan fotókat mutatok, amiket a távoli múltban postáztak messzi földről a cívisvárosban élőknek. Az első felvételen az aradi Regina Maria park látható. A kártyát a II. világháború idején, 1944-ben küldték haza.


Nem is akármikor: a város szeptember 13-i visszafoglalása alkalmából. Az időzítés és a helyszín azért érdekes, mert – a leírások szerint – Mária királyné (1875–1938) nagy szerepet játszott Magyarország trianoni feldarabolásában. A következő fotón a csodálatos Velence téli arcát ismerhetjük meg. A különlegesen szép képeslap (firenzei bélyegzővel) a fentinél néhány évvel korábbról, még 1938-ból származik. (Mai fotókon már 13 emeletes, gigászi hajók is állomásoznak ugyanezen a parton.)


Maradva a hófödte tájaknál, íme egy gyönyörű felvétel a Csorba-tó környékéről. A Magas-Tátrában fekvő turistaparadicsom ekkor már Csehszlovákiához tartozott, hiszen 1948-as dátum szerepel a lapon, s a bélyeg felirata is erről tanúskodik. A kártyát Tátralomnicon adták fel.


Világjáró eleink természetesen a romantika fővárosába, Párizsba is eljutottak. Ezen a 70 éve készített (tehát 1945-ös) fotón mi mást is láthatnánk, mint a híres-nevezetes Eiffel-tornyot a nem kevésbé örökbecsű Szajna partján...


Ízelítőnk során egy igazi csemegét is prezentálhatunk, ami ráadásul színes is. A képeslap a tengerentúlról érkezett: az USA nagyvárosából, egyenesen Philadelphiából. A különleges technikájú képen a Manufecturers' Club impozáns palotája látható – mégpedig 1928-ból, amikor még 4 centet kellett fizetni a rávaló bélyegért.


A lap feladója, egy Manci nevű hölgy számtalanszor csókolta az ő szeretett, édes Józsikáját, aki történetesen éppen folyamőr volt itthon. Ők azóta ma már sokkal messzebb járnak... az épület azonban még most is áll a Broad Streeten.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése