Keresés ebben a blogban

2021. augusztus 27., péntek

,,Legcsodálatosabb" épületeink


Debreceni épületek fotóit megosztva gyakran érkeznek minősítések a Debreceni Képeslapok olvasóitól az adott házzal kapcsolatban. Felső fotónkon: a Holló János utcai, nyolcemeletes beton lakóház.

A Bethlen és a Hatvan utca sarkán ,,pompázó" Államkincstár-székház, valamint a postaigazgatóság új szárnya. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A hozzászólások között visszatérő, hogy némelyek kinyilvánítják nemtetszésüket a Nagyállomás modern főépületéről is (mely nem mellesleg 2021. augusztus 20-án lett kereken 60 éves).

A Hatvan utcai postaigazgatóság új szárnya. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Emiatt mi most olyan kortárs debreceni épületeket mutatunk, melyek szerintünk szintén, illetve inkább rászolgáltak az unszimpátiára.

A Hatvan utcai postaigazgatóság régi és új szárnyának határvonala. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nyugodt szívvel és lelkiismerettel kijelentjük azt is, hogy aki ismeri a Nagyállomás történetét, valamint építészeti megoldásait, annak eszébe sem jut lekicsinylő véleményt hangoztatni róla.

A Hotel Aranybika 1976-ban átadott új szárnyának hátsó frontja 2021 augusztus végén. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Itt van például a Piac és a Szent Anna utca sarkán álló irodaházunk (1953). A megyeháza akkori új épületéről már az 1958-as Debrecen-útikönyv is azt írta, hogy nem aratott osztatlan sikert a debreceniek körében. Csoda, hogy nem zúzták be minimum a kiadványt...

Az új megyeháza a Vörös Hadsereg és a Béke útja (ma Piac és Szent Anna utca) sarkán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Klaipeda utcán egy furcsa épületegyüttes húzódik, mely anno a Titásznak épült. Az házsor egyik fele téglával burkolt, a másik natúr. Ezek alsó szintjeire kinyitható, cakkos mintás ablakrácsokat szereltek, de az összhatás ennek ellenére így is magáért beszél.

Az egykori Titász épületegyüttese a Klaipeda utcán. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Nagyállomás-főépület kortársai közül az egyik legkülönösebb az egykori Ybl-főiskola mai Ótemető utcai belső tömbjének üveghomlokzata. Miért? Azért, mert ebben a nem igazán cizellált épületegyüttesben a jövő építészeit képezték, képezik. 

Építészek képzésére épített ,,épületes" épület. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Egy egészen meghökkentő példát a Dózsa és a Honvéd utca sarkán is találhatunk. ,,Érdekes" a főhomlokzata is, na de a legfelső szinteken kialakított betonkockák és azok kevés ablakának tájolása kifejezetten mellbevágó. 

A Dózsa és a Honvéd utca sarkán álló lakóház. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Ízelítőnk végéhez közeledve emlékeztetünk arra is, hogy az egyes épületekről természetes módon mindenkinek más és más lehet a véleménye. Mi most szándékosan csakis a Nagyállomás korában született épületek közül válogattunk. Íme a Nagyállomás kereken 60 éves főépületének látképe, melyet 2021 augusztusának végén készítettünk:

A debreceni Nagyállomás indulási oldala a Petőfi téren, 2021 augusztusában. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen legújabb épületeinek megítélése egy másik összeállítás témája lesz.

DBKL

A Mikepércsi úti hőerőmű kifejezetten ,,szívderítő" arca a gigászi kéményekkel és a kék blokkal. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése