Keresés ebben a blogban

2015. május 2., szombat

A cívisváros „modern” arca

Az esti Nagytemplom és az Aranybika melletti szökőkút

Debrecen legújabb kori történelme 2001 nyarán kezdődött el, a belvárosi sétálóövezet első részének átadásakor. Azóta sok más is épült, és sok mindent leromboltak ezek fejében; a belváros mellett a Nagyerdő is gyökeresen megváltozott.
Nagyobb fotókért kattints a képekre!

A Kossuth tér és a Piac utca látványa a 2001-es átépítésük óta

A korzó részeként készült el a két szökőkút és a városcímer-mozaik is, amiket azóta a környéken a Nagytemplom melletti üvegpiramis és a Hal köz csobogója is követett. A „díszburkolat” kiterjesztésével 2015-ben már többek között az Ady park és a Csapó utca egy szakasza is ilyen. Az utóbbi helyre óriási bevásárlóközpont is került, valamint a soha meg nem nyitott Latinovits Színház.

Cs. Uhrin Tibor három méter átmérőjű városcímer-mozaikja a Kossuth téren

A Csapó-korzó

A közelükben, a régi Kölcsey-művház helyén szintén egy gigász áll, ami kortárs múzeumot, szállodát és konferencia-központot foglal magában. A közöttük kialakított teret „természetesen” műkőlapok fedik (melyek közül egyre több billeg vészjóslóan). Nagy nehezen megvalósult az új kettes villamosvonal is, amin immár a spanyol CAF kocsik siklanak.

A spanyol CAF villamosok átadási parádéja 2014 februárjában

A régi Kölcsey-művház helyén álló Modem belső udvara

Aki évekkel ezelőtt járt Debrecenben, már a Nagyerdőben se talál meg minden korábbit. Lerombolták a stadiont és a csónakázó-tavat, s a helyükön másik aréna, mélygarázs és „vízi ködszínház” működik. Átépítették a szabadtéri színpadot és a Békás-tavat is, ám a tóban – a 2014 nyarán megejtett felavatása óta – egyelőre alig van béka, hal és egyéb vízi állat.

A Nagyerdei Stadion belső tere

Az átépített és bővített Békás-tó nyugati karéja

A változások sorát gyarapítja az atlétikai centrum, a jégcsarnok és a városi sportuszoda elkészülte is. A Kassai úti fürdő és a Szikla presszó területét a Főnix Csarnok foglalja el, míg például a Nagyerdei Strand egykori dögönyözés és négyméteres medencéi helyén az élményfürdő üzemel.

A nagyerdei ködszínház szökőkútja

Az óvárosban tehermentesítőnek nevezett út épül, s vele régi házakat szanálnak... Vajon mi lesz a következő kedvelt, nevezetes, szép vagy egyszerűen csak akadályt képező debrecenikum, ami végleg eltűnik a cívisvárosból?

Fotók és szöveg: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése