Keresés ebben a blogban

2015. május 28., csütörtök

Szirom-napsugarak a főtéren

Debrecen belvárosi sétálóövezetében, a Kossuth-szobor mögött található az a kis franciakert, ahol a virágszigetnek május és október között mindig káprázatos mintázatai vannak.

A kertészek ezúttal is kiültették már ide a kétféle kakastaréjt és a nyuszifüleket, így ha fentről nézzük meg a trapéz alakú ágyást, akkor máris kirajzolódik a kompozíció üzenete. Ezt leginkább olyankor tudjuk megejteni, amikor a Nagytemplom kilátójában nézelődünk. Ha pedig feljutottunk, rögvest fel is fedezhetjük, hogy a bordó-zöld-sárga szirmok és levelek a Nap sugarait vetítik ki.

Fentről nézve fény derül a Kossuth téri mini franciakert „titkára”

Az ültetvényben előzőleg tulipánok voltak, és később árvácskák is lesznek benne, de az őszi elrendezés is annyira ötletes, hogy máskor is megéri majd a toronymászást (liftezést), és persze a belépőjegyet. Merthogy a Nagytemplom turisztikai részei immár csak kivételes alkalmakon látogathatók ingyen – ám legyen bárhogyan is, betérvén meg kell nézni mindent bent is és a cívisváros panorámájából is. Ha elvonatkoztatunk attól, hogy a főtér és a Piac utca látványa napjainkban, 14 évvel a korzó átadása után is megosztja az embereket, akkor megláthatjuk a belváros mai arcvonásait, érdekességeit is. De fantasztikus az is, amikor elhúznak a Nagytemplom fölött a landoló utasszállító repülőgépek, miként óriási élmény a messzeség látványa is (az egyetem, a Mester utcai templom stb.) vagy akár „csak” a szomszédos Református Kollégium feliratai...

A kertészek ezúttal kakastaréjból és nyuszifülből alkottak látványos virágkompozíciót


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése