Keresés ebben a blogban

2021. március 13., szombat

A Wesselényi utcai csendőrlaktanya

A fehér kaszárnyaépület egy Ikarus-trolival. Nagyításért kattints a képre!
A debreceniek közül sokan Kelettervnek nevezik azt a különös, de tekintélyt parancsoló épületet, amelyik a Wesselényi utca 6. szám alatt áll. A nagy fehér háznak azért ez az egyik elnevezése, mert korábban a falai között működött a Kelet-magyarországi Tervező Vállalat (a szocialista időkben egy Kossuth-szobor is volt az ottani parkban). A titulus azonban immáron tévedés, mivel a cég utódja évek óta az Arany János utcában székel.

Azt sajnos kevesen tudják, hogy a Wesselényi–Irinyi-sarki „palota” nem a fenti társaságnak készült, és a közhiedelemmel ellentétben nem is szocreál stílusú. A neoklasszicista oszlopokkal tagolt homlokzatú létesítmény ugyanis eredetileg a városi csendőrség második laktanyájának épült; az első a főutcán volt.

Az egyik gyönyörű lámpamatuzsálem
Az akkor még Wesselényi téri objektumot 1930-ban adták át, mégpedig Gerlóczy Gedeon tervei eredményeként. Napjainkban magántulajdonban van, a termeiben főként képzőhelyek és irodák működtek, ugyanakkor időnként azt is rebesgetik, hogy ezt az épületet is lebontják. Reméljük, ez csak kacsa! Aki kíváncsi a múltat idéző díszítőelemekre, még láthatja a komplexumot övező kerítés lándzsás motívumait, a méltóságteljes kandelábereket, a zászlótartókat, valamint a lépcsőház kovácsolt korlátjain függő, arany virágokat is. Az alagsorban járva pedig az is elképzelhető, hogy anno ott őrizték az előállítottakat, vagy éppen ott tárolták a kantin boroshordóit...


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A kaszárnya előtti Kossuth-szobor. Fotó: Ruttkay Pál, Magyar Rendőr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése