Keresés ebben a blogban

2021. március 25., csütörtök

Virágkarneváli menet Telefóniában

Debrecen nevezetességeinek ábrázolása az 1990-es évek nagy újításáról, a telefonkártyákról se hiányozhatott.

Maga a telefonkártya egy valóban korszakalkotó találmány. Hiszen általa csupán meg kell(ett) venni a chippel ellátott plasztiklapot, és egészen addig korlátlanul lehetett távbeszélni vele az utcai / postai nyilvános


fülkékben, amíg tartott az előfizetett egyenlege. Ez tulajdonképpen a klasszikus zsetonos módszernek a bérletes változata, de már elektronikus, miniatürizált és sokkal kényelmesebb és tisztább, könnyebb formában.

A chipeket hordozó műanyagkártyákat különféle egységekkel lehetett megvásárolni, és tárcsázás előtt egyszerűen csak be kellett dugni őket az arra alkalmas készülékekbe. Aki ilyet használt, nemcsak korszerű, trendi személynek tudhatta magát, hanem a kártyákon megjelenített fotók révén szép képekkel és ismeretekkel is gazdagodhatott. Az állatos, növényes stb. sorozatok mellett a hazai települések híres épületei és eseményei is megjelenhettek – köztük a debreceni Nagytemplom és a virágkarnevál.

A most bemutatott a telefonkártyát 1993-ban bocsátotta ki az akkori Matáv Rt. Debreceni Igazgatósága, és az 50 egységes eszközből nem kevesebb, mint 100 ezer darab került forgalomba. Hátlapján a Debreceni Virágkarnevál nyitókocsija, a Szent Koronás kompozíció szerepel (Kossuth-címerrel) a Kálvin téri nagy kanyarban, a mikrochipet tartó címlapján pedig a régi Kossuth tér pompázik. A felvételen a Nagytemplom előtti parkot láthatjuk a 2001-es átépítése előtti állapotában – a kivágott fákkal és sok-sok tulipánnal. A színes kiadványokat egyébként nemcsak a gyerekek imádták, hanem nagyon sok felnőtt is

odáig volt / van értük. Világszerte megszállott gyűjtők igyekeztek minél többfélét megszerezni belőlük, és ezt a munkálkodásukat komoly „szakmai” klubok is segítették. Ez a lángolás az 1990-es évek végéig tartott a leghevesebben, amikor is Magyarországon is egyre inkább teret nyertek a mobiltelefonok. Ennek következtében pedig napjainkban az utcai telefonfülkéket már alig veszi igénybe bárki is. (Kártyán Hendrix és a Hortobágy: idekattintva.)

(Az itt megosztott fotókat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk példányai.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése