Keresés ebben a blogban

2017. március 21., kedd

A Kassai úti szupermen


Debrecenben egy igazi Superman"-emlékmű is rejtőzik, mégpedig az egykori Göcs irodaépülete és a vasúti erdősáv között. Volt egy Clark Kent-szerű szobor a Március 21. téren is, de azt ledöntötték és száműzték a cívisvárosból.

A Kassai út mellett, a Köztemető vonalában megbújó alkotás kívülről a gigantikus méretei ellenére sem látszik, mivel eltakarja a zajfogó növénysor. Kár, hogy így van, hiszen meg kellene ismernie minden arra járónak. A magas betontalapzaton szárnyaló izompacsirta kompozíciója egyébként a XX. század címet viseli, és már 52 éve, tehát 1965 óta áll a néhai MGM-terület előtt.


A férfiakt természetesen nem Superman emlékműve, hanem a szocialista nagyipart dicsőítő alkotás. Ennek ellenére akár a képregényhős is ihlethette, hiszen a hasonló pózban repkedő Superman (alias Kal-El, illetve Clark Kent) figurája sokkal korábban, már 1938-ban debütált az USA képregénypiacán. A különös szobrot amúgy a nagyszerű Marton László készítette, akinek más kompozíciói is találhatók Debrecenben.


A legismertebb az Egyetem téri medence melletti Fekvő férfi, de van például egy Kossuth-mellszobra is a városházán. S mi lehetett a párja a Kassai úti szupermennek? Ez sem titok: a ledöntött Proletár című szobor, amit aztán a Víg-Kend Majorba vittek. A mű azóta már onnan is elkerült, és az egyik jelleg-zetessége az, hogy az ökölbe szorított, kinyújtott kezét a feje fölé emeli – ahogyan Superman is tette...

Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.