Keresés ebben a blogban

2022. szeptember 24., szombat

Száz éve és ma a Piac utca

Debrecen főutcáját hajdanában káprázatos növényszigetek ékesítették, ám mégis minden és mindenki jól elfért a sétálóövezetben az akkori viszonyok közepette.

A gyönyörű múlt. Reprint: Uropath. Nagyításért kattints a képre!

Az 1960-as évek derekáig négy fasor futott végig a főutcán (akkori nevén a Vörös Hadsereg útján). Ezek amellett, hogy nagyon hangulatosak és szépek voltak, egyúttal azonnal megkedvelhető hűsölő- és pihenőhelyként is szolgálták a korzózókat. Sőt, a városháza előtt egy fantasztikus kis franciakert is kacskaringózott (mégpedig ugyancsak az 1960-as évek közepéig), és e dekoratív sziget jól ellensúlyozta a terebélyesedő aszfaltot és az egyre nagyobb gépjárműforgalmat. Ez a pazar park bizony már 100 esztendeje is ott pompázott – lásd az akkori Ferenc József utat bemutató, archív képeslapon az Aranybika (1915) és a püspöki palota (1912) társaságában.

Napjainkban már szellősebb a Piac utca, ám mégis szűkebbnek tűnik, mint a régi korzó. Fotó: © Debreceni Képeslapok

1915-ből „teleportálódva” a mai Piac utcára, a fotó középpontjában rögtön egy takaros CAF villamos, valamint az előtte elterülő járófelület ragadhatja magával a tekintetünket. A macskaköves időkben az út közepén mentek a kocsik, azok két oldalán a villamosok, a széleken pedig a gyalogosok. És mindezek ellenére mégis dús zöld boríthatta a belvárost – amolyan igazi békebeli gazdagsággal...

Kettő az egyben típusú párosításunkon még szembetűnőbbek a különbségek


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése