Keresés ebben a blogban

2017. március 23., csütörtök

„Anno és ma" a cívisváros

Debrecen történelme és a város változásai kiválóan követhetők az egykori és az újabb felvételek összehasonlítása által. Lássunk is most erre néhány szép példát!

Időutazásunkat a Petőfi térnél kezdjük, és némi kacskaringózás után a Nagyerdőbe érkezünk. Az első összeállításban az 1944-ben lebombázott királyi törvényszéki palota látható, valamint a helyére épített lakóház a mai Petőfi téren. A galéria a képre kattintva is megnyitható.


Az 1907 előtti Kistemplom és a Rádl–Kovács-ház a Kossuth (Nagy-Czegléd) utcán, és ugyanott a mai látvány: a takarékpénztári palota (1912) és a Csonkatemplom a Piac utcán.


A Piac utca 22–54. szám alatti épületsor 80 évvel ezelőtt, valamint napjainkban (2014 nyár elején):


Az Aranybika előző – de nem első – épülete (1882, Steindl Imre), és a ma is a helyén pompázó palotája (1915, Hajós Alfréd Villányi Lajos):


A Sellő 2001 júliusában, a Kossuth téri szökőkútnál, ahol csak pár napig láthattuk – valamint ugyanaz a szobor napjainkban, Nyíracsád főterén, ami 2011 óta az otthona. (Felső fotó: dr. Nagy Attila.)


Neves cukrászda csalogatta a vendégeket anno a Cegléd utca 11. szám alatti, kerthelyiséges épületbe, ami ma is áll (a korabeli díszeivel), és szintén boltok találhatók benne. A régi fotót, Kiss István felvételét Kiss Erika küldte a családi archívumukból – köszönjük szépen!


Az 1717-ben megnyitott katolikus temető és a barokk kápolnája (1774) a Vágóhíd utcán – az 1932-es bezárásuk előtt és napjainkban. (Régi kép forrása: Debreceni Köztemető tárlata.)


Az értékmegőrzés nagyszerű példája: az egykori huszárlaktanya szépen rendbe tett kaszinóépületében ma a Debreceni Egyetem intézetei működnek (Kassai út).


Az István Gőzmalom (1848) és a helyére épített Malompark Bevásárlóközpont (1998) a Füredi úton, ami előbb Károly Ferenc József út volt, később Holló, majd Hámán Kató.


A Nagyerdei körútnál 1934-ben felállított Tóth Árpád-emlékmű az idők során sokat változott a rongálások és a lopkodások miatt. Medgyessy Ferenc és Popper Ferenc kompozícióján 2004 óta E. Lakatos Aranka domborműve van, az amfóra kerámiamásolata pedig a Medgyessy-gimiben található.


A mindig csodás szökőkút az egyetem előtti parkban, 35 éve és 2014-ben, a decemberi tujakivágás előtt. (Felső fotó: Képzőművészeti Kiadó – Fényes Tamás / MTI.)


A régi Békás-tó az átépítése előtt (2013 nyarán) a szabadtéri színpad felől, és ugyanott az új létesítmény, egy évvel később:


A nagyerdei csónakázó-tó (1934–2013) és a helyére épített, sokkal kisebb medence, ami alatt egy csupán 200 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki:


S végül nagy-nagy köszönet illeti az önzetlen és mindig gyors technikai segítségért
Vass Mártont és Vékony Zsoltot is! További hasonló montázsaink: ebben a mappánkban találhatók.

Szöveg és mai fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.