Keresés ebben a blogban

2023. november 2., csütörtök

A történelmi Kossuth utca

Kilátás a Verestemplomig a takarékpénztár első székházából. Nagyításért kattints a képre!

Debrecen egyik legszebb utcája a Magyarok Mósesse előtt tiszteleg. Az utca 1894-ig eredetileg a Nagy-Cegléd nevet viselte. A „Magyarok Mósesse” pedig nem más, mint Kossuth Lajos, akit az 1849. január 7-i megérkezésekor a Miklós-kapu őre jegyzett be ekként a naplójába. Kormányzónk a családjával a városházán lakott, és április 14-én a Nagytemplomban olvasta föl a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi Nyilatkozatot.

 A Kossuth utca látképe a takarékpénztári palota megépülte (1912) előtt

Az 1865-ben felavatott Csokonai Színház

A cívisváros a névadásról az elhunyta után határozott, amely 1894-ben, Turinban következett be. A Kossuth utca a Piac utcát köti össze a Méliusz térrel, ezáltal tehát a Verestemplom és a szintén református Kistemplom között húzódik. Itt pompázik a Csokonai Színház, a Stégmüller-, a rendőrségi és a pénzügyi palota, s szerencsére ma is megvan az egykori Angol Királynő Szálloda szép épülete is. A pénzügyi palota helyén a Komáromy-ház állt.

történelmi Komáromy-ház a pénzügyi palota helyén állt. Reprint: TKK

Itt készítették elő 1711-ben a Rákóczi-szabadságharc utolsó momentumaként a Szatmári békét. Az utcában egyébként 1962-ig a 4-es villamosok is végigmentek, az 51. szám alatti épületben pedig (ami előtt vásár működött) 20 éven át lakott Irinyi János, aki feltalálta a foszforos gyufát, és az István Gőzmalomnak is igazgatója volt. Ugyanakkor a Dóczy-intézet története (is) egy külön fejezetet érdemel.


A fenti galériánk képeit nagyrészt azokból a másolatokból állítottuk össze, amiket kiváló posztolóink, V. Pákozdi Károly Zoltán, Vekerdi Károly és Vértesi Ferenc osztottak meg olvasóinkkal a gyűjteményeikből a Facebook-oldalunkon. Van egy-egy reprintünk a TKK-tól és az Uropath-tól, valamint a 70872-PANORAMA kódjelű térképből is. Ez pedig a Kossuth utca mai hangulata:

Zoltai Lajos rajza a Komáromy-házról a Déri Múzeum '48-as tárlatán

Köszönet a képekért!

Ez a korai ábrázolás a teátrumunkról a Déri Múzeum tárlatán csodálható meg

(A régi Csapó utcáról idekattintva látható az összeállításunk. És ha érdekel a Batthyány utcáról is hasonló képes anyag, akkor keresd fel ezt a linkünket.)

A mai kis Kossuth helyén állt ez a szép iskolaépület a Kossuth utcán. (Bencze Tamás – Nagy Attila / Uropath Bt., 2003.)

Mindazoknak pedig, akik kíváncsiak erre a szép válogatásra a Kossuth utcáról, nagyon kellemes múltidézést kívánunk. Kattints a nyílra!

A Komáromy-ház helyére épített pénzügyi palota és a még kerítéses teátrum látványa. Reprint: Uropath

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése