Keresés ebben a blogban

2017. július 7., péntek

A 130 éves Verestemplom


Debrecen egyik legkülönlegesebb temploma a Kossuth Utcai Református Egyházközségé. A Petz Sámuel által tervezett, gyönyörű épület immár kereken 130 éves!
(A galéria a képre kattintva is megnyitható.)

A templom 58,6 méter magasan tör az égbe a Méliusz téren.
Mai fotók: 
Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

A Kossuth utcai (Méliusz tér) gyülekezeti hely Szombathyné Vörösmarthy Zsuzsanna 20 ezer forintos adománya révén valósulhatott meg. Az alapkövet 1886. június 26-án tették le, és 1887. júliusában már teljesen el is készült a gót stílusú templom. Az avató istentisztelet 1888. június 10-én tartották meg, s az akkori Kossuth Utcai Egyházrész első lelkipásztora Dicsőfi József lett.


A régi fotómásolatokat V. Pákozdi Károly Zoltán, Vekerdi Károly és Vértesi Ferenc
osztották meg az olvasóinkkal. Köszönjük!

A belső festésekkel 1936-ban bízta meg a presbitérium Harangi Jenő főiskolai tanárt. A művész ezt olyan szépen oldotta meg, hogy a díszítés ma is páratlan a maga nemében. Sajnos 1944. szeptember 17-én, a Nap utcán leesett légi bombák légnyomása következtében a templom déli oldalán lévő nagyméretű karzati ablak színes üvegezése megsemmisült. Ezt színtelen katedrálüveggel pótolták, ami repedezett és kissé hiányos állapotban még ma is úgy van.

A 4-es villamos a Kossuth utcán. A jobb oldali épületben lakott Irinyi János

A régi fotókon az is látszik, hogy a templomot sok fa övezte, és kerítése is volt. Sőt 1962-ig itt haladt el a négyes villamos a Nap utcán át a Vágóhíd utcára. Aki pedig egészen közelről is végigpásztázza az imahely falait, más különlegességet is észrevehet.A főkapu balján ugyanis az ablakok alatt olyan téglák sorakoznak, amikre üzeneteket írtak és figurákat rajzoltak. Nem is akármikor: pontosan a Verestemplom átadásának évében is, azaz már 1887-ben.

A Kossuth utca látképe napjainkban, háttérben a Verestemplommal.
Mai fotók: 
Vass Attila Tamás / 
Debreceni Képeslapok

Érdemes persze oldalról és távolabbról is megcsodálni a Verestemplomot. Hiszen a csaknem 59 méter magas épület a Kossuth utcának és az egész városrésznek is méltán nevezetes ékessége!


A Kossuth utca látképe 1912 előtt

DBKL


A Verestemplom és az egészen fantasztikus Kossuth utca látképe.
Forrás: Debrecen 2023 Programiroda

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!


A Verestemplom egyik csodás ablaka. Mai fotók: Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.