Keresés ebben a blogban

2022. február 18., péntek

A régi Vénkert megmaradt sok szép háza

A városrész sok megmenekült épületének egyik leghíresebbike, a Hortobágy Malom. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen lakótelepeit többnyire súlyos áldozatok árán hozták létre: lebontották az eredetileg ott élők családi, kertes házait. Az embereknek máshová, és főként panelbe kellett költözniük.

A Mester és a Csemete utca sarka, azaz a Vénkert délkeleti csücske. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Vénkert némiképp kivétel az alól, hiszen a városrészben nagyon sok régi szép ház megmaradhatott  tehát nem csak a lakótelepi, most felújított és újranyitott Borsos-villa.

A végre felújított és újra megnyitott Borsos-villa 2020. augusztus 9-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Olyannyira, hogy a Honvéd, a Kar és a Hortobágy utca ideeső szakaszai mellett a Mester utcán, valamint a Füredi és a Böszörményi úton is találhatók szebbnél szebb meghagyott épületek.

A Böszörményi úti Diószegi-középiskola. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Egyébként városi és idegenvezetői portálok között is van olyan sajnos, amely abban a tévedésben leledzik, hogy csak a Borsos-villa maradt meg. Nos, szerencsére ez legfeljebb csupán a lakótelepi részre igaz! Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Böszörményi úti bútorbolt épülete is egy régi darab... Fotók: © Debreceni Képeslapok

A kelet felől a Libakert, északról pedig az Újkert által határolt Vénkertet mi a Mester és a Csemete utca sarka felől közelítettük meg a látogatásunkon. Ott található a városrész délkeleti csücske (lásd fent).

A Füredi úti keltetőtelep korábban MDF-székház is volt, ma pedig a Debreceni Egyetem könnyűzenei képzési helye működik benne. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nagyon szép a Hortobágy Malom (ma a Malom Hotel) környezete is, hiszen például a Hortobágy utca itteni szakaszán olyan míves barakk is sárgállik, mint amilyen a Honvéd utca túlsó felén is:


A malom (hotel) épületegyüttese kifejezetten érdekes látványt nyújt hátulról. Az ódon hangulatot nyaranta az ablakokban pirosló muskátlizuhatagok fokozzák.

A Malom Hotel épületegyüttese a szomszédos íves tetejű üzemi területtel (ami ma bútorbolt). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Visszatérve a Mester utcára (mivel hála Istennek, bőven van látnivaló ott is), a környék egyik legismertebb épülete a Makovecz-ikerház és a mellette árválkodó ,,Patyomkin-ház" a buszmegállónál. Hosszú évek óta ilyen: csak az utcai fala van meg. De legalább az még áll...

A Mester utcai Makovecz-ikerház és mellette a Patyomkin-épület. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Íme még egy megmaradt, szépséges régi lakóház a Mester utca vénkerti részéről:


Sőt, többek között az alábbi csodás módos ház is a régi Vénkertnek egy meghagyott (és példásan rendben tartott homlokzatú) épülete a sok közül! Fotók: © Debreceni Képeslapok


Aki igazán meg akarja ismerni Debrecent és a városrészeit, annak mindenképpen személyesen is be kell barangolnia a keresett helyeket. Az, hogy netről leszedegetnek ezt-azt (olykor zöldségeket is), és mások fotóit bitorolják, nem pótolja a valódi ismereteket.

A varázslatos hangulatú Honvéd utca látványa a Mester utcáról. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Mi nem először, ismét bejártuk a Honvéd utcát is. Természetesen ezen a helyen is sok szép meghagyott régi házban gyönyörködhetünk, kicsikben is és nagyobbakban is!

Pinduri ingatlan a Honvéd utcában (a háttérben a paneles rész). Fotók: © Debreceni Képeslapok

A következő fotónkon a Honvéd utca egyik felújított, de így is lenyűgöző épületét mutatjuk be:


De van a Honvéd utca vénkerti fertályán Bauhaust idéző lakóház is. Különlegessége az is, hogy nem fehér, hanem színes. Fotók: © Debreceni Képeslapok


A Mester, a Honvéd, a Hortobágy utca, valamint a Böszörményi és a Füredi út vénkerti részeinek felfedezésével még nem vettük számba teljesen a városrész megmaradt régi épületeit. A tökéletes feltérképezés érdekében a fantasztikus Kar utcát is be kell járni!

A Kar utca leghíresebb épülete: Oláh Gábor íróköltő egykori lakóháza. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Kar utca ,,palotái" között megbújik egy libaszárnyas homlokzatú házikó is, mely a Nyíl, Rakovszky stb. utcák hóstáti világát idézi. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Libaszárnyas homlokzatú kis ház a Kar utcában. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A Kar utca másik híres háza a bútorbolt épülete. A cívisváros kevés piros kapuinak egyike itt található (például a Rakovszky és a Kígyó utca mellett). Fotók: © Debreceni Képeslapok


Kifelé haladva a Kar utcából a Mester utcára, a régi vénkerti házak garmadáján ámuldozhattunk. Mondanunk se kell, ezúttal is nehezen szabadultunk. De kicsit már az aznapi régiségvásáron is járt az eszünk, úgyhogy ,,szedelőzködnünk" kellett. 

Oroszlános záróköves, indamintájú boltíves lakóház a Kar utcában. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Közelmúltbeli kirándulásunkat a Kar és a Mester utca sarkán pompázó, szintén gyönyörűen rendben tartott ház megcsodálásával és megörökítésével zártuk. Utunkon félszáz olyan házat fotóztunk le, melyek szerencsére mind a régi Vénkertnek is épületei voltak. Aki vállalkozik a Vénkert bejárására, az a városkapuk Prím Zoltán-féle emléktábláját is megtalálja itt, és persze a lakótelepi részeket is érdemes megismerni!

Végül íme, az eddigi városrészi cikkeink:
A Kar és a Mester utca sarkánál pompázó, pazar épület. Fotók: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése