Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 4., vasárnap

Újkerti mozaikok


Debrecen második legnagyobb lakótelepe az Újkert nevű városrészben található, átellenben a libakerti Új élet parkkal. Többek között a Füredi és a Böszörményi út, valamint a Doberdó és a Lehel utca határolja. Az övezetnek híresek a 14 emeletes házai, a dimbes-dombos parkjai, az óvodái, iskolái, valamint a fémforgója is (lásd az alábbi videón). Fotók, videó: © Debreceni Képeslapok


A szőlőültetvényes Újkert az 1700-as évek közepétől alakult ki, míg a 7000 lakásos betonkolóniát az 1970-es évek végére építették meg. Nem paneles házak ma már csak a Lehel utca mentén és a Nyulasi végen vannak, és most készül egy különleges téglaépület a régi parkolóházra (lásd legalul).

A 35 évvel ezelőtti Lehel utca a Lublin Étteremnél, az újkerti órával (1981–2005). A Nemzeti Művelődési Intézet felvétele

A fenti fotó-összeállításban a lakótelepi lépcsőházak kevés megmaradt tűzzománcdíszeiből mutattunk egy csokrot. Viszont sajnos az egykori Lublin Étteremnél a volt kispiac óratornyát teljesen elbontották.

A fémforgó, a gyermekvasút és társaik... Fotók: © Debreceni Képeslapok

A második blokkban a volt kispiac helye és az óvoda falának ,,nemzetközi gyermekvasutas" festése is látható. Itt van ugyanakkor fotó a Máltai Játszótérről és a szélforgóról is. A százkarú mobil szobrot ugyanaz a Cs. Uhrin Tibor készítette, mint aki a fenti tűzzománcképeket és a főtéri mozaikcímert is.


Az Újkert egyik leghíresebb és legkedveltebb helye a szánkózódomb. Mellette áll ,,ugrásra készen" egy ugyancsak emblematikus szobor is: a Szöcske. A legújabb létesítmények közül mindenképpen kieme-lendő a Nagy Katalin emlékpark is, ugyanakkor a panelházak növényes dekorálására is találhatók gyönyörű példák. (Folytatás a kép alatt...)

Életképek a városrész közepéről... Fotók: © Debreceni Képeslapok

A fenti montázsunkban az egykori Újkerti Nevelési és Oktatási Központ főkapuja látható, azon pedig a most ott működö iskola neve olvasható. Láthatunk felújított épületeket és a kettes vonal zöld pályáján futó CAF villamost is. Érdekesség, hogy amikor Kádár János 1978. június 8-án az aznapi pártaktíva-értekezlet alkalmából Debrecenben vendégeskedett, akkor felment az egyik 14 emeletes tetejére is. Ott pedig bemutatták neki az új lakótelepek és a Kölcsey-művközpont makettjeit is egy óriási terepasztalon.

A Nyulas felőli barakksor eleje, a katolikus és a református templomok, valamint a jellegzetes Jost-villa. Fotók:© Debreceni Képeslapok

Azóta templomok is épültek az Újkertben, viszont bezárt például a csillagda, és megszűnt a kispiac. Szerencsére a legrégebbi épületek közül a Doberdó utcai barakk és a Nádor utcai Jost-villa ma is áll.
Végül íme, az eddigi városrészi cikkeink:
Igen, a parkolóházra lakóépületeket húznak. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után! A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése