Keresés ebben a blogban

2018. március 4., vasárnap

Libakert – Új élet park

A Nyár utcai kanyar egy pazar Octaviával, 1967-ből. Fotó: Uvaterv / Fortepan

Debrecen első nagy lakótelepét (ami még nem házgyári paneltechnológiával készült) a Libakert nevű kertség helyén építették meg. A nevének az Új élet parkot adták.

Kováts György 1822-es térképe a Liba-tóval.
Nagyobb fotóért kattints a képre!
1972-ben így írt a városrészről dr. Korompai Gáborné a Hazafias Népfront – Szülő-földünk című – honismereti híradójában: ezelőtt 15 évvel valóságos falusi levegőt árasz-tott az akkor még Libakertnek nevezett terület. A régi Libakert mindössze 35–38 hold területű volt (a Péterfia, Füredi, Dózsa és Honvéd utcák között).

De a gazdasági jelentősége alapján igen fontos kertsége volt Debrecennek. Létezett egy Liba-tó is, amit Kováts György geometrista még feltüntetett az 1822-es térképén. Ez az idő-szakos víz a Honvéd és a Dózsa utcák sarkán terülhetett el. A kert déli fele szőlővel volt beültetve, azonban 1657-ben azt is kiosztották házhelyeknek. A konyhakerti művelés a XIX. század közepén lendült fel.


A Tanácsköztársaság útja és az Ibolya utca sarkán 1968-ban még a Vörösmarty MTSZ zöldségboltja működött, ma kocsma van itt is. Fotó: Db. Városi Tanács Műv. Osztálya, 1969 

Ez a fellendülés köszönhető a kiváló feketefölddel és bővizű kutakkal megáldott parcelláknak is, amik 150–160 négyszögölesek voltak. A legelterjedtebb és leghíresebb termény a torma volt a Libakertben.

A régi Libakert egyetlen meghagyott épülete
Az 1900-as évek elején meg-jelent a melegágyas művelés is, és így ennek is köszön-hetően, 1957-ig virágzó bolgárkertészetként működött az egész városrész. Valakik mégis úgy döntöttek, hogy itt kell megvalósítani az Új élet parkot – aminek az érdekében mindent lebontottak.

Csak egy épület maradhatott meg: amelyikben a könyvtár működik. A lakótelep kapott iskolát, kisdedóvókat, boltokat, és játszótereket és parkokat is kialakítottak. Ugyanakkor "természetesen" a beköltö-zőket étterem és presszó is szolgálta. Azóta sok minden más lett: lefestették például a pettyes házat, és lebontották a háziipari szövetkezetet, aminek parkot alakítottak ki a helyén.


A Tanácsköztársaság útja látképe anno.
Fotó: Db. Városi Tanács Műv. Osztálya, 1969

A következő képeslapmásolatot Herczeg László osztotta meg az olvasóinkkal:


Az Új élet park és a régi Vénkert. Fotó: Képzőművészeti Alap, 1971

Az alábbi múltidéző albumunk fotóinak készítői / forrásai: 70872-PANORÁMA, Hagyaték, Hazafias Népfront, Helytörténeti Fotótár, MSZMP, Szakál Judit, Uvaterv / Fortepan, Vass Attila Tamás, Vencsellei István.


A Hámán Kató út és a Tanácsköztársaság útja kereszteződése
az Új élet parknál, 1969-ben. Fotó: Pathó Sándor

Kattints a nyílra, kezdődjön az időutazás!1974, Szegfű utca 1.: szerelik a Tokajból sugározandó 2. tévéprogram vételére alkalmas antennákat.
Szemben a Viola utcai házak. Fotó: RTV Újság, Fortepan

A Dobozi-lakótelepről és a Fényes udvari részről ebben az összeállításunkban láthatók régi képek. Ez a fotó pedig a retro Űrhajósok tere környékét mutatja:

Az Új élet park látványa a Hámán Kató út felől. Fotó: Vencsellei István / MSZMP Db. Biz. (1969)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.