Keresés ebben a blogban

2017. november 5., vasárnap

A ,,Fényes szelek" városa

Debrecen retro korszakából a Bika alatt haladó tuja és turistabusz, a színháznál parkoló Volga, valamint a Vörös Hadsereg útja négy fasora is megelevenedik azokon a régi képeslapokon, amikről most mutatunk be másolatokat Fényes Tamás alkotásai közül.

A Vörös Hadsereg útja két arca, alul a felszabadulási emlékmű és a színházkert.
Fotók: Fényes Tamás / Képzőművészeti Kiadó

A művész többször is kiállt a főutcán lévő Svetits-bérpalota tetőerkélyére, ahonnan város- és kortörténeti jelentőségű dokumentumokat készített. A korábbi (1963 előtti) felvételén ugyanis káprázatos növényvilág jellemzi a főutcát; a Kossuth utcára villamossín kanyarodik, a takarékpalotán saroktorony pompázik, míg főutca páros oldalában az úttesten is padok sorakoznak a lombok alatt. A később is ugyanazon teraszról exponált felvétele (melyen 1973-as pecsét szerepel) már egy teljesen más arcát mutatja ugyanannak a környéknek – mivelhogy addigra kivágták a fákat.

A Hotel Aranybika a Bajcsy-sarki emblémával, valamint ufólámpával és az ablakok előtti forgalommal.
Fotók: Fényes Tamás / Képzőművészeti Kiadó

Fényes Tamás maradandót alkotott az Aranybikáról és az egyetemi főépületről is. A gépjárművekkel övezett nagyszállót olyan fényviszonyok közepette örökítette meg, hogy az tényleg olyan, mintha nemesfém borítaná. Ugyanakkor az oktatási intézmény előtti tükörtó annyira hívogató, hogy forró napokon ezt látva az ember menten megmártózna benne. Az épületen egyébként akkor még Kádár-címer volt, a vízsugarak pedig az esti színes reflektorokat is rejtő sziklakoszorúkból lövelltek a magasba. A Mester itt is két korszakban alkotott, hiszen felvételeiről megismerhetjük a szobrok nélküli medencét is, akárcsak az 1965 utáni állapotot a hat szoborral. Bármelyiket is nézzük, mind gyönyörű volt!

Az Egyetem téri sziklakoszorús medence szobrok nélkül és szobrokkal, a palotán Kádár-címerrel.
Fotók: Fényes Tamás / Képzőművészeti Kiadó


(Az itt megosztott képeslapokat se a netről szedtük össze másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.