Keresés ebben a blogban

2022. február 27., vasárnap

A Verestemplom beszélő kövei

A Kossuth utca és a Méliusz téri református gyülekezeti hely 2022. február 27-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyik legszebb temploma a Kossuth Utcai Református Gyülekezeté. A gyönyörű épületnek minden porcikája kívül-belül lenyűgöző.

Kiss József kacskaringós betűi 1887-ből. Nagyításért kattints a képre!
Aki egészen közelről is végigpásztázza az imahely falait, különleges dolgot vehet észre. A főkapu balján ugyanis az ablakok alatt olyan téglák sorakoznak, amikre üzeneteket írtak és figurákat rajzoltak. Nem is akármikor:
pontosan a Verestemplom átadásának évében is, azaz már 1887-ben. Ez azt jelenti, hogyha valóban abból az időből származnak a graffitik, akkor Petz Samu remekművén

ezek a kézjegyek 2022-ben már 135 évesek! Ezeknek a fantasztikus falfirkáknak az értékét tovább fokozza, hogy az alkotók nemcsak az évszámokat, hanem a saját neveiket is a téglákra rótták. Érdemes megcsodálni ezt a mintegy 15 követ, és kisilabizálni rajtuk a Verestemplom e páratlan kordokumentumait! DBKL

Dolhász József ezt hagyta magáról az utókorra 1890-ből. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Verestemplom látképe egy 2021 nyári estén. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése