Keresés ebben a blogban

2017. november 13., hétfő

Belvárosi látkép, fakivágás után

Debrecen főutcája a korzó ezredfordulós kialakítása előtt a '60-as években élte meg a legnagyobb változásokat. Kivágták ugyanis a belső fasorokat is, és a villamossíneket áthelyezték. A következő évtizedben az 1-es vonal kivételével mindet felszámolták, megszüntették a Kossuth téri szökőkutat, és megépítették az Aranybika melletti, régi tömb helyére emelt hotelszárnyat és lakóházat.


Mi tagadás, a Vörös Hadsereg útja nevet viselő utca elég sivár lett így. Sőt, az 1976-os dátumú üdvözlő-kártya tanúsága szerint (melyet Fényes Tamás és a Képzőművészeti Kiadó készített) a nevezetes épü-letekre a tatarozás is jócskán ráfért már: a még okker színű Kistemplom például megfakult, vele szemben pedig a takarékpénztári palota felső szintje kifejezetten romos (és torony nélküli) volt már.
A felvételen ugyanakkor az is felfedezhető, hogy az épületről még nem távolították el a lenti vörösréz-borításokat, amiket később lehangoló kőlapokra cseréltek. A fél 1-kor készült fotón egyébként kevés ember szerepel, az új ültetésű facsemeték még nagyon picik, ám a teret így is uralja a két szép
Bengáli villamos, és mindenekelőtt a két városjelkép, a Kis- és a Nagytemplom egymás mellett láttatása olyan perspektívában, amelyben a kicsi látszik nagyobbnak.
S ha érdekelnek további klassz régi képek a belvárosról szintén Fényes Tamás interpretálásában, akkor kattints erre az összeállításunkra. Jó múltidézést!


A korábbi négyes fasor és a Kossuth-sarki kupola pazar látványa Fényes Tamás lélegzetelállító fotóján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.