Keresés ebben a blogban

2022. március 28., hétfő

Amikor még csak az ,,Ecce homo" volt a Déri Múzeumban

A Munkácsy Terem 1974-ben az ,,Ecce homo"-val. Fotó: Fortepan, Bencze László

Debrecen büszkesége a Munkácsy-trilógia a Déri Múzeumban, mely 1930. május 25-én nyílt meg. A Fortepan.hu-n közölt, fenti Bencze László-kép azt a korábbi időszakot illusztrálja, amikor is a Déri-hagyaték révén még csak az ,,Ecce homo" (1896) volt a díszteremben a három alkotás közül.

A Munkácsy-terem 1965-ben. Fotó: HBM Idegenforgalmi Hivatal.
Nagyításért kattints a képre!
A Krisztus Pilátus előtt (1881) című festményt először 1995 augusztusában lehetett megcsodálni a társaival együtt, amikor Debrecenbe vitték restaurálni. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című festmények számunkra követhetetlenül jöttek-mentek a Déri tér és a külföldi tulajdonosok között.

Az azonban biztos: a 2019. január 9-i bejelentés szerint a magyar állam immár mindkettőt megvette. Végül a képeslapgyűjteményünkből egy másik kuriózumot mutatunk, mégpedig a Golgota (1884) átadási ünnepségének meghívóját 1993-ból. A kártya tanúsága szerint a festmény akkor még az USA-ban élő Julian Beck (alias Bereczki Csaba) tulajdona volt, és a Magyar Nemzeti Múzeum letétje. DBKL

A Déri tér arca 1935-ben, korabeli kirándulókkal. Fotó: Fortepan

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Golgota megérkezése. Fotó: Hapák József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése